Dinarska voluharica

Dinarska voluharica je nedovoljno poznata vrsta, naime o njenom načinu života u prirodi se jako malo zna. Imaju gusto i meko krzno sivo-smeđe te sivo-bijelo s trbušne strane. Imaju velike, krznom prekrivene uši i dugi rep prekriven kratkim slojem krzna, tamniji odozgo te svjetliji sa strana i odozdo. Na bijelim nožicama imaju malene oštre kandže na svim prstima osim palcu, koji ima mali tupi nokat. Mužjaci i ženke vrlo su slični. 

Imaju tipičan način života kao i ostali maleni glodavci biljojedi. Populacije dinarskih voluhara su međusobnobodvojene i geografski izolirane, tako da će jedinka cijeli život provesti na određenom području. 

Područje obitavanja dinarske voluharice prostire se po dinarskim planinama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, te Makedoniji, Albaniji i Grčkoj.

Stanište dinarskoga voluhara su planinske kamenite livade iznad gornje šumske granice u krškim predjelima obično na većim nadmorskim visinama u pravilu iznad 1300 metara pa sve do 2000 metara nadmorske visine, jako rijetko se može vidjeti i u nizinama. Najmnogobrojnija populacija dinarske voluharice nalazi se na planini Zelengora.

dinarska voluharicaFotografija dinarske voluharice: Youtube

Koliko je poznato, dinarska voluharica se uglavnom hrani planinskim biljkama, travama i lišćem, prije zime sakupljaju i spremaju hranu za zimnicu.

Spolnu zrelost dostižu s dvije godine, a ženke imaju jedno ili dva legla godišnje, obično ljeti. Nakon mjesec dana gestacije imaju dva do tri mladunca. 

Dinarska voluharica se može vidjeti u zoološkom vrtu grada Zagreba.

Izdvojena fotografija: Youtube

Facebook komentari

komentara

Komentirajte