Afrička tektonska ploča je počela pucati

Priroda je moćna, beskrajno moćna, najnoviji primjer koji nam to zorno pokazuje je veliki rascjep koji se pojavio u Keniji doslovno preko noći, naime, Afrička tektonska ploča je aktivna i cijelo vrijeme putuje, brzina se mjeri u 2 do tri milimetra mjesečno, ali i to je dovoljno da s vremena na vrijeme svjedočimo apokaliptičnim prizorima koji nam otkrivaju na čemu je sazdan naš cijeli svijet.

Svakih stotinjak godina ljudski rod na određenim dijelovima Zemlje svjedoči prizorima koji ukazuju na živi planet, planet koji se kreće i mijenja, naravno to potakne mnoga pitanja, u ovom slučaju pitanje je hoće li se Afrika podijeliti na dva dijela, jedan veliki zapadni dio i manji istočni.

Pošto seizmologija teško može dati predvidljive rezultate, odnosno predvidjeti što će se dogoditi, na nama je nadati se kako takve seizmološke aktivnosti neće nanijeti previše štete, kako ljudima tako i životinjama.

Istočnoafrička velika rasjedna dolina prostire se preko 3000 km od Adenskog zaljeva na sjeveru prema Zimbabveu na jugu, i presijeca afričku ploču na dva nejednaka dijela, somalsku i nubijsku ploču. Aktivnosti uzduž istočnog dijela doline, uzduž Etiopije, Kenije i Tanzanije, postale su očite kada se u jugozapadnoj Keniji iznenada pojavio veliki rascjep.

Kada litosfera bude podvrgnuta horizontalnoj ekstencijskoj sili ona se širi i postaje tanja, što u konačnici dovodi do formiranja rasjedne doline. Taj proces prate površinske manifestacije uzduž rasjedne doline u obliku vulkanskih i seizmičkih aktivnosti. Rasjedi su početni stadiji lomljenja kontinenta i ako budu „uspješni“ mogu dovesti do formiranja novog oceanskog bazena.

Naravno, ovo nije proces koji će se odigrati u kratkom vremenskom intervalu, to je proces koji će trajati milijunima godina, a na nama malim ljudima je da spoznaju Zemljinog života i procese koji se događaju shvatimo ozbiljno jer ona nam je za sada jedini zajednički dom.

U nastavku možete pogledati video o rascjepu u Keniji.

Izdvojena fotografija: Youtube

Facebook komentari

komentara

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.