Lofoten je norveški arhipelag poznat po iznimno privlačnom krajoliku s dramatičnim planinama i vrhovima, otvorenim morem, zaklonjenim uvalama i plažama, te predjelima netaknute prirode. Ovo otočje od 2017. godine privlači oko milijun turista godišnje.

Promatrate li ga iz daljine dok mu putujete u susret, arhipelag izgleda kao zatvoreni zid dužine oko 100 kilometara i prosječne visine 800-1000 metara. Otočje Lofoten norvežani izgovaraju [ˈluːfuːtn̩].

Lofoten

Lofoten nudi iznimno mnogo mogućnosti za penjanje i planinarenje. Uostalom, planine i planinski vrhovi su glavna karakteristika ovog bajkovitog arhipelaga.

Najviša planina u Lofotenu je Higravstinden 1161 metara, a ukoliko ove brojke nedovoljno fasciniraju uzmimo u obzir da se na ovim otocima uvijek i iznova penjete od razine mora.

Glavna područja za planinarenje i penjanje su na Austvågøy i Moskenesøya. Moskenesøya ima duge transferzale za ozbiljno planinarenje koje je ovdje doista popularno. U prilog tome ide činjenica da ljeti ima 24 sata dnevnog svjetla pa  se možete kretati do iznemoglosti bez straha da će vas zahvatiti tamna noć.

Lofoten

U Svolværu je sunce neprekidno iznad horizonta (ponoćno sunce) od 25. svibnja do 17. srpnja, a zimi sunce ne izlazi od 4. prosinca do 7. siječnja. U Leknesu je sunce iznad horizonta od 26. svibnja do 17. srpnja, a zimi sunce ne izlazi od 9. prosinca do 4. siječnja.

Lofoten

Područje Lofotena obiluje stijenama, vrhovima i glečerima u alpskom stilu iako visina ne prelazi 1200 metara nadmorske visine. Austvågøy je vrlo popularno područje za penjanje po stijenama, a glavno središte penjanja na Austvågøyu je Henningsvær.

Lofoten

Biciklizam je također popularan na Lofotenu. Postoji dobro označena biciklistička ruta koja koristi javnu cestu, ali dio biciklističke staze alternativno zaobilazi tunele kroz planine. Biciklistička ruta se najvećim dijelom drži obale gdje nije zahtjevna, ali dionicama u unutrašnjosti planinskih prijevoja prelaze se usponi od 300-400 metara visinske razlike.

Lofoten

Postoji namjenski trajekt za bicikliste koji plovi između Ballstada i Nusfjorda, omogućavajući biciklistima da izbjegnu dugačak, strmi tunel Nappstraum. Biciklistička utrka Lofoten Insomnia održava se svake godine tijekom ljeta duž cijelog arhipelaga Lofoten kada je prisutna dnevna svijetlost 24 sata. U srpnju ima puno kampera.

Lofoten ima jedno od najzanimljivijih nogometnih igrališta na svijetu.

Lofoten

Lofoten ima subpolarnu oceansku klimu. Možemo reći da su zimske temperature u Lofotenu vrlo blage s obzirom na njegov položaj sjeverno od Arktičkog kruga. Ova pozitivna temperaturna anomalija u odnosu na zemljopisnu širinu rezultat je Zaljevskog toka, Sjevernoatlantske morske struje i Norveške morske struje. 

Røst i Værøy najsjevernija su mjesta na svijetu u kojima su prosječne temperature tijekom cijele godine iznad ledišta. Zvuči doista nevjerojatno!

Temperatura mora prosječno varira od 3 ° C – 14 ° C , dok najviša zabilježena iznosi 17 ° C . Na dubini od 200 metara temperatura je tijekom cijele godine oko 8 ° C.

Lofoten

Lofoten ima veliku gustoću morskih orlova i kormorana , te milijune drugih morskih ptica, među kojima je i šareni lisnjak. Ima najveću europsku koloniju morskih ptica na kopnu. Vidre su česta pojava. U Lofotenu nema autohtonih crnogoričnih šuma, već nekih malih područja s privatnim nasadima smreke. Postoje šume sa pupoljcima breze i vrbe.

Lofoten

Glavni gradovi u Lofotenu su Leknes u Vestvågøyu i Svolvær u Våganu. Glavni otoci povezani su međusobno i s kopnom cestovnim mostovima.

Europska cesta E10 povezuje veće otoke Lofoten s mostovima i podmorskim tunelima. Postoji nekoliko dnevnih autobusnih linija između otoka Lofoten i kopna Norveške. Lofoten se također služi s nekoliko malih zračnih luka, te trajektnom linijom.

Lofoten

Poznato je da more oko Lofotena sadrži značajne rezerve nafte (rezerve iznose oko 1,3 milijarde barela), ali izvlačenje nafte na području Lofoten zabranjeno je.

Interaktivna karta:

 

Facebook komentari

komentara