Polako ali sigurno dolazi ljeto, a s njima i povratak ptica selica, među njima su i čiope, ptice koje će nam cijelo ljeto kružiti iznad glava i svojim krasnim pjevom pokazivati kada počinje dan i kada dolazi noć. U nastavku pročitajte neke činjenica o čiopama.

Čiope su porodica ptica izuzetno prilagođenih životu u zraku. Veoma su slične lastavicama, ali s njima nisu u srodstvu. Čiope su svrstane u odvojeni red Apodiformes, koji dijele zajedno s kolibrićima.

Zanimljiva činjenica je nastanak sličnosti između čiopa i lastavica, a koja je nastala uslijed konvergentne evolucije, odnosno i jedne i druge love kukce u letu i samo zahvaljujući tome nastala je njihova fizička sličnost.

Znanstveni naziv ove porodice potiče od starogrčkog apus, što znači “bez stopala”, budući da čiope imaju veoma kratke noge i nikada ne slijeću na tlo, već umjesto toga na okomite površine, prstima se hvatajući za izbočine.

Čiope su među najbržim letačima u životinjskom carstvu. Čak i crna čiopa u prosjeku leti od 5 do 14 metara u sekundi, a može dosegnuti čak 60 metara u sekundi što je preko 215 km na sat . Tijekom samo jedne godine, crna čiopa preleti oko 200 000 km.
čiopaFoto: Snowmanradio

Također je poznat podatak kako nitko u Hrvatskoj još uvijek nije uspio othraniti mladu čiopu koja je ispala iz gnijezda, na žalost mladi ugibaju jer ne žele uzimati hranu od čovjeka.

Još jedan podatak koji može pomoći mladim čiopama koje nađete na podu, naravno jako puno ih kada ocjene da mogu poletjeti pada zbog neiskustva i tako postaju plijen mačkama i drugim grabežljivcima ili jednostavno uginu od iznemoglosti i gladi.

Što napraviti? Probajte čiopu odnijeti na neku livadu s višljom travom, probajte čiopu baciti što višlje u zrak, naravno ne pretjerujući s trzajem prilikom izbačaja, ponekad je dovoljan samo uzgon i mlada čiopa će poletjeti svojoj koloniji.

Facebook komentari

komentara