Crvenouha kornjača, vrsta koja je u Hrvatsku došla kao kućni ljubimac, i prvenstveno putem trgovina za kućne ljubimce raširila se po mnogobrojnim kućanstvima širom Hrvatske, a tako je i na ostatku Balkana, a vjerojatno i u ostatku Europe.

Problem je počeo onog trenutka kada je crvenouha kornjača prerasla akvarij koji joj je ponuđen kao maloj kornjači, što sada, kupiti stolitarski akvarij ili pustiti kornjaču u neku rječicu, lokvu, baru ili jezero, da, to se čini kao idealno rješenje.

I tako je crvenouha kornjača krenula u osvajanje slatkih voda širom Europe, što ne bi bilo za zlo, da tako ona ne potiskuje domaću barsku kornjaču.

Crvenouhe kornjače se, kao domaće vrste, pronalaze u svim slatki, mirnim i toplim vodama u predjelu koji se pruža od rijeke Misisipi do Meksičkog zaljeva. Tu spadaju jezera, bare, močvare, rukavci i kanali. Njihova staništa su često gusto obrasla vodenim biljem, koje čini veliki dio ishrane odraslih kornjača. Preferiraju tiha područja s osunčanim suhim mjestima nedaleko od vode, kao što su kamenjima i plutajuće grane.
Često se može vidjeti više kornjača koje se zajedno sunčaju na kamenjima i panjevima, ponekad i jedna na drugoj. Divlje kornjače napuštaju vodu na duže vrijeme samo kada traže novu baru, a ženke će izlaziti još da bi pronašle povoljno mjesto na kojem će položiti jaja.

Kako raste potražnja za crvenouhim kornjačama, tako raste i njihov habitat u prirodi. Stalnom rastu populacije kornjača u predjelima gdje one nisu domaće vrste pridonosi neupućenost ljudi koji svoje ljubimce puštaju u lokalne vode.

Crvenouhe kornjače danas nije teško pronaći u svim tropskim i suptropskim vodama bilo gdje na svijetu, što u većini slučajeva predstavlja opasnost po lokalne gmazove. Na Balkanu, naprimjer, ugrožena domaća vrsta barske kornjače je u indirektnoj opasnosti od mnogobrojnijih crvenouhih kornjača, s kojima se bore za hranu i stanište.

Naglasit ćemo kako je zakonom u RH najstrože zabranjeno puštanje stranih vrsta flore i faune u prirodu, jer upamtite kako puštanjem vašeg egzotičnog kućnog ljubimca u prirodu, vi njega niste spasili, već ste ugrozili eko sustav koji vas okružuje.

Facebook komentari

komentara