Strasbourg se nalazi u elzaškoj dolini u sjeveroistočnom dijelu Francuske, nedaleko rijeke Rajne koja čini prirodnu granicu između Francuske i Njemačke. Grad je udaljen zračnom linijom podjednako (oko 750 km) od Sredozemnog mora, Baltičkog mora i Atlantika, te oko 500 km od Jadrana i Sjevernog mora. I nekako nam se nametnuo na putu da ga posjetimo. Nije nas razočarao. Dapače, atmosfera ležernog hedonizma kao da izlazi iz svake pore ovog šarmantnog grada.

Posebno nas se dojmilo sveprisutno ono što mi nazivamo “chillanje”. Strasbourg ima nešto što se čini nemogućim riječima  slikom opisati i dočarati. Jednostavno treba biti tamo, osjetiti puls grada i ljudi, te se stopiti s njim. A kada se nađete na Strasburškim ulicama sve prepreke nestaju i ništa vas više ne sputava u tome.

Francuska

Strasbourg, po veličini sedmi grad u Francuskoj zbog svoje dvonacionalne i dvojezične kulture postao je jedan od glavnih gradova ujedinjene Europe. Povijesni centar grada Grande île (Veliki otok) nalazi se na UNESCO-vu popisu svjetske baštine od 1988. godine, što je jedinstveni slučaj. Grande Île predstavlja pravi primjer srednjovjekovnog grada.

Francuska

Grad prolazi rijeka Ill, pritoka Rajne i razdvaja se u pet rukavaca u središtu grada. Prekrasno ukrašene fasade kuća s drvenim gredama, čarobna četvrt Mala Francuska i slavna katedrala čine povijesnu jezgru Strasbourga.

Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg originalno je romanička građevina drvenog krova s početka 11. stoljeća. Ova impresivna gotička građevina izgrađena od crvenog pješčenjaka bila je od 1647.-1874. godine najviša na svijetu (142 metra). Posjetitelji se mogu uspeti uskim stubištem na katedrali s čije se terase pruža pogled na Strasbourg, dolinu rijeke Rajne, Schwarzwald i planine Vosges. Naravno da smo to učinili zaboravivši prebrojati stepenice dok smo znatiželjno zavirivali po zakutcima i otvorima katedrale.

Francuska

Legenda kaže da je sam vrag na svome konju dojahao kako bi se uvjerio je li uistinu katedrala toliko lijepa. Vidjevši njezinu veličanstvenost, razbjesnio se i otišao, zaboravivši na svoga konja koji i dan-danas unezvijereno trči oko katedrale.

Druga legenda kaže da je katedrala izgrađena na drvenim stupovima nad podzemnim jezerom. Kako bi bili sigurni da se katedrala neće urušiti zbog trulih stupova, graditelji su jednog čovjeka ostavili zatvorenoga dolje i zapovjedili mu neka nadgleda te stupove. Kad biste sad prislonili uho noću na katedralu, čuli biste zvukove vesala kako polako zamahuju po vodi.

I uz nadzemne stupove katedrale vezuje se legenda. Jedan je od graditelja rekao da su stupovi preslabi i da će se katedrala urušiti, te da će čekati da se to dogodi. I sad na balkonu nedaleko od atomskog sata stoji figura podbočena na ogradu balkona koja čeka da se katedrala uruši.

Katedrala je vidljiva širom ravnica Alsacea, a može se vidjeti čak s planina Vosges i iz Schwarzwalda koji se prostire s druge strane rijeke Rajne i čini prirodnu granicu između Francuske i Njemačke.

Francuska

Trg Kléber, najveći trg u Strasbourgu nalazi se u samom središtu gradske trgovačke zone. Ime je dobio po slavnom generalu Jean-Baptisteu Kléberu, koji je rođen u Strasbourgu 1753. godine. Kléber je postao žrtva atentata u Kairu 1800. godine, a njegovi posmrtni ostaci počivaju u kripti ispod njegovog spomenika na trgu.

Francuska

Budući da je Strasbourg osnovan na Illu, riječni je promet uvijek bio vrlo važan za grad. Danas u grad dolazi više od 650 000 posjetitelja godišnje brodovima-omnibusevima, što čini grad važnim riječnim turističkim središtem.

Strasbourg je od Rajne učinio prvu komercijalnu rijeku na svijetu. Strazburška luka je druga po veličini riječna luka u Francuskoj. Osim toga, Strasbourg ima prvu biciklističku mrežu u Francuskoj s 430 km ceste, koja je spojena s njemačkom mrežom preko mosta Pierre-Pflimlin.

Francuska

Dašak francuskog šarma lepršavo i privlačno poziva vas da se vratite i opet posjetite ovu zemlju.

Interaktivna karta:

 

Facebook komentari

komentara