Devils Tower ili Đavolji toranj prvi je nacionalni spomenik u SAD-u, država Wayoming. Usamljeni monolit uzdiže se iz prostrane ravnice poput ogromnog panja. Njegov osebujan oblik može se vidjeti sa udaljenosti od 160 kilometara. Njegovi zidovi prekriveni su lišajevima koji mijenjaju boju ovisno o dobu dana.

Legenda naroda Kiowa kaže da je Đavolji toranj nastao kada je medvjed lovio sedam djevojčica. One su u bijegu skočile na nisku stijenu koja se zatim počela dizati uvis zaštitivši ih od ljutitog medvjeda. Obzirom da medo nije tako lako odustajao kandžama je izgrebao cijeli toranj. On je od iscrpljenosti uginuo, a djevojčice su zauvijek živjele kao sedam zvijezda koje se vide u sazviježđu Plejada.

Geolozi ipak tvrde da se toranj počeo oblikovati prije 50 milijuna godina. Prvim doseljenicima je služio kao orijentir, a područje oko njega pretvorili su u stočarski kraj.  U njegovoj blizini nalaze se podzemni tuneli i nastambe prerijskih pasa.

Cheyenne toranj nazivaju Bad God’s Tower ili Toranj zla Boga. Kažu da je na vrhu živio zločesti Bog i tako snažno udarao u bubnjeve da je odjekivalo poput grmljavine.

đavolji toranjFoto: wikimedia.org

04. srpnja, 1893. godine okupilo se tisuću ljudi kako bi svjedočilo prvom alpinističkom usponu na Đavolji toranj. Lokalni rančer Wiliam Rogers izveo je uspon koristeći se ljestvama i drvenim klinovima.

Zanimljivo je da na vrhu rastu opuncije i kadulje, čije su sjeme najvjerojatnije ovdje donijele ptice. Put do vrha pronašle su čegrtuše i prugaste vjeverice. Padobranac, koji je uspješno izveo slijetanje na Đavolji toranj imao je vremana detaljno upoznati teren i uživati u panoramskim pogledima. Naime, on je prilikom slijetanja izgubio uže, pa nije uspio sići. Na tornju je proveo šest dana čekajući spasitelje.

Đavolji toranj

Sa vrha Đavoljeg tornja (1558 metara nadmorske visine) vidi se pet saveznih američkih država: Wyoming, Montana, Sjeverna Dakota, Južna Dakota i Nebraska.

Ovaj jedinstveni krajolik poslužio je kao kulisa za snimanje filma “Bliski susreti treće vrste“ iz 1977.godine za uprizorenje slijetanja svemirskog broda.

Interaktivna karta:

Izdvojena fotografija: wikimedia.org

Facebook komentari

komentara