Rijeka Moselle izvire na zapadnim padinama Ballon d’Alsacea u Vosgesu, Francuska. Izvor se nalazi na 715 m nadmorske visine da bi se nakon 544 kilometra u Koblenzu ulila u Rajnu. Dužina rijeke u Francuskoj je 314 km, sljedećih 39 km čini granicu između Njemačke i Luksemburga, a 208 km njenog toka vijuga planinskim područjem Njemačke.

Dolina rijeke Moselle

1992. godine na mjestu trieta Francuska-Njemačka-Luksemburg, potpisan je Schengenski sporazum kojim se uspostavlja slobodno kretanje robe i ljudi u Europskoj zajednici.

Dolina Moselle poznata je po svom krajoliku i vinu. Njemački dio Moselle turističko je odredište. Brojni zapaženi dvorci i ruševine krase visine iznad doline Moselle, a mnogi su vidljivi s izletničkih brodova koji su popularni na rijeci Moselle.

Dolina rijeke Moselle

Kroz dolinu Moselle prolaze Vinska staza Moselle i biciklistička staza Moselle. Biciklom se možete voziti od Metza u Francuskoj preko Triera, sve do Koblenza na rijeci Rajni. Ukupna udaljenost iznosi 311 kilometara. Između Koblenza i Triera prolaze velike dionice na trasi stare željezničke pruge Moselle Valley, daleko od buke i dima motornih vozila.

Svake godine, nedjeljom, nakon praznika Duhova, 140 km puta između Schweicha i Cochema također je bez automobila kao dio Happy Moselle Day-a. 

Dolina rijeke Moselle

1910. godine uspostavljena je planinarska staza, Moselle Ridgeway koja prolazi 185 km na Eifelovoj strani i 262 km na strani Hunsrück. Još jedna neobična staza vodi od Ediger- Ellera preko Calmont staze do Bremma kroz najstrmiji vinograd u Europi.

Moselle je plovna rijeka. Nekad je bio popularna ruta za kajakarenje. Rijeku i danas koriste kajakaši, posebno tijekom tjedna kada nije dopuštena komercijalna plovidba.

Dolina rijeke Moselle

Tijekom zimskih i proljetnih mjeseci Moselle često poplavi. U prošlosti su obalna šetnica i ulice iza nje s trgovinama i restoranima u prizemlju, gotovo redovito poplavljene. Ponekad i više puta u godini. Međutim, čini se da ovaj trend posljednjih godina donekle opada. Posljednje velike poplave dogodile su se u prosincu,1993.g., siječnju,1995. i siječnju, 2003.godine.
Cochem (ranije također Kochem) sjedište je županije i najveći grad u okrugu Rajna-Palatinat, Cochem-Zell. S nešto više od 5000 stanovnika, Cochem gotovo da je najmanji grad u Njemačkoj.

Dolina rijeke Moselle

Ernst je maleno, šarmantno turističko i vinsko naselje na rijeci Moselle. Lokalna zajednica pripada rajnsko-palatinskoj četvrti Cochem-Zell i pripada općini Cochem . Općina Ernst nacionalno je priznato turističko mjesto. Valwig leži na suprotnoj strani Moselle.

Dolina rijeke Moselle

Približavajući se povijesnom gradu Cochemu sa bilo koje strane, pogled će vam iz daljine privući dvorac Cochem, koji se dojmljivo uzdiže nad gradom predstavljajući simbol grada. Cochem je bio naseljen još od vremena Kelta i Rimljana. Godine 886. spominje se u dokumentu kao Villa cuchema. Odavde se pruža prekrasan pogled na strme padine rijeke s vinogradima na prelijepoj zelenoj obali rijeke Moselle.

Interaktivna karta:

Facebook komentari

komentara