U prvom svjetskom ratu Austro-Ugarska je na Golom otoku čuvala ruske zarobljenike sa Istočnog fronta. Poslije sukoba Tito-Staljin, 1948. godine Goli otok postaje zloglasni zatvor za političke kažnjenike, ali nakon 1956.godine na njemu su služili kaznu i silovatelji, ubojice i drugi.

Goli otok

Zvanično je ukinut 1988.godine. Slovio je za jedan od najzloglasnijih zatvora u Europi nakon Drugog svjetskog rata, poput Alkatraza.

Goli otok

Danas je Alkatraz popularno turističko odredište u sklopu zaštićenog područja s povijesnim značajem za razliku od Golog otoka, koji je potpuno devastiran i prepušten zubu vremena. No, može ga se posjetiti, što smo i učinili.

Goli otok

Za vrijeme ljetne turističke sezone Rabljani koji žive od iznajmljivanja apartmana svoja stada ovaca prevezu na Goli otok. Na otoku se nalazi i ugostiteljski objekt za posjetitelje s prilično paprenim cijenama. Stoga predlažemo da ukoliko ga namjeravate posjetiti, a niste dovoljno dubokog džepa, ponesite sa sobom dovoljno vode.

Goli otok

Na Goli otok možete stići iz turističkog mjesta Lopar na otoku Rabu. Postoje dvije dnevne linije organiziranih izleta, a možete koristiti i taxi boat. 

Goli otok

Sa otoka Krka također su organizirani izleti i obilasci za turističke posjetitelje, a možete i samostalno uploviti u njegovu luku ukoliko imate sa čime.

Goli otok

Na Golom otoku su planinari postavili markacije iako su slabe mogućnosti da se na njemu izgubite. Ukoliko ne favorizirate šetnju po ljetnom suncu Goli otok možete razgledati turističkim vlakićem koji vozi turiste po otoku.

Goli otok

Kažu da je Goli otok bio potpuno gol i bez ikakvog raslinja, te da su zarobljenici sadili biljke u sklopu radne terapije. Na otoku su bile četiri tvornice: za preradu drva, preradu kamena, metalna industrija i brodogradnja, a kasnije remontna luka. Koliko znamo, sve se plasiralo na inozemno tržište.

Goli otok

Iako su objekti devastirani, na otoku se može razgledati upravna zgrada, kuglana-kino, industrijski pogoni, stražarnice i drugi objekti.

Facebook komentari

komentara