Golub selac predstavljao je najbrojniju ptičju vrstu na svijetu koja je nastanjivala sjevernoamerički kontinent sve do dolaska Kolumba i europskih doseljenika u Novi svijet. Riječ je o izrazito društvenoj ptici selici čije kolonije su znale biti sastavljene od više milijuna jedinki. Kolonije ovog goluba pokrivale su velika područja listopadnih šuma hraneći se šumskim plodovima, bobicama, sjemenkama i žitaricama. 

O njemu je pisao i John Muir, poznat kao John of the Mountains u svojoj biografiji  “The Story of My Boyhood and Youth“ opisujući na pet stranica svoju očaranost golubom selcom. Zahvaljujući ljudskom djelovanju golub selac je danas potpuno izumrla vrsta. I to u nevjerojatno kratkom periodu.

1878. godina zabilježena je u Wisconsinu kao godina najbrojnijeg gniježđenja ove ptice, kada je u jednoj koloniji bilo 136 milijuna jedinki goluba selca. Obzirom na njihovu fascinantnu brojnost, smatralo se da ga je nemoguće istrijebiti. No, potpuno pogrešno. Sedam godina kasnije u Michiganu je posljednji put zabilježeno veliko ukupljanje ovih ptica.

Golub selac bio je jeftina hrana za sirotinju, ali i za svinje. Bio je to masakr nezamislivih razmjera. Masovnim izlovom i ubijanjem tijekom  druge polovine devetnaestog stoljeća golub selac je vrlo brzo postao ugrožena vrsta. Ubijani na svakojake načine, za sve zamislive i nezamislive ljudske potrebe, te transportirani istim vlakovima kojima su prije njih eksploatirani bizoni. U samo par desetljeća najbrojnija ptičja vrsta potuno je istrijebljena. 

Prema službenim zapisima, posljednji primjerak goluba selca u divljini, slobodna ženka na farmi u državi Ohio upucana je 24. ožujka, 1900. godine, dok je u to vrijeme još nekoliko primjeraka obitavalo u zoološkim vrtovima.

Posljednji primjerak u američkom Zoološkom vrtu Cincinnati, također ženka imenom Martha, uginula je u svom kavezu 01. rujna, 1914. godine u 13.00 sati. Iako ga od tada nitko nije vidio postoji slabašna nada da ipak negdje možda egzistira nekoliko parova ove vrste golubova.

Više informacija o ovoj temi potražite na linku: Golub selac

Izdvojena fotografija goluba selca Martha: archive.org

Facebook komentari

komentara