U primorskom dijelu Gorskog kotara Platak je glavno uporište za izlete na vrhove snježničkog grebena. Ukoliko planirate ovih dana posjetiti ovaj predio velika je vjerojatnost da će biti još podosta snijega. Dok u našem priobalju proljeće već živopisno oslikava prirodu područje Gorskog kotara još uvijek je ovijeno bijelim snježnim ogrtačem. 

Stanje na terenu prilično nas je iznenadilo. Očekivali smo vjesnike proljeća, a ugazili u duboki snijeg. Uputili smo se prema Guslici, djelomično ga prteći, a mjestimično proklizavajući po debelim zaleđenim korama snijega. Što smo se više uspinjali prema vrhu bura je bila nemilosrdnija. Vrativši se iscrpljeni do Velikog doma na Platku počastili smo se pivom. 

Guslica (1490 m) je zanimljivi vrh sam po sebi jer su na njoj tragovi bivšeg Centra za praćenje telekomunikacijskih veza koji je vojska koristila u doba Jugoslavije. Glavna zgrada na samom vrhu vidljiva je izdaleka, na vrhu su vidljivi stari vojni objekti, a pod zemljom je skriven splet podzemnih hodnika. Cijeli kompleks je napušten i propada. Makadamska cesta vodi do vršnog dijela Guslice s koje se pruža predivan pogled na Snježnik, Risnjak i okolne vrhove. Bura nas je omela u detaljnijem razgledavanju područja, ali smo uspjeli fotoaparatom zabilježiti zatečeno stanje na terenu. 

 
Karta lokacije Platak – Guslica – Snježnik

Facebook komentari

komentara