Hang je zanimljiv i atraktivan instrument autentičnog izgleda koji proizvodi neobične jedinstvene zvukove. Svojim izgledom asocira na wok ili NLO. Porijeklo imena Hang nastalo je od bernskog njemačkog što označava ruke. Ovaj neobični instrument osmislili su tijekom višegodišnjeg rada Sabina Schärer i Felix Rohner iz mjesta Bern u Švicarskoj.

Sabina i Felix su nastavili usavršavati oblikovanje hanga pa su proizveli nekoliko različitih varijanti ovog instrumenta. Oni dvoje su jedini proizvođači hanga brendiranog pod zaštitnim znakom PANArt. Posljednjih petnaestak godina interes i potražnja za hangom ne posustaje i još uvijek nije jednostavno doći do ovog instrumenta. Zbog toga se razvila grupa sličnih instrumenata koji se nazivaju “handpan”.

 Ovaj čelični bubanj ne proizvodi samo ritam već oblikuje jedinstveni melodičan zvuk te je stoga pogodan za izražavanje vrlo kreativnim i senzibilnim glazbenicima. Neobični tonovi na ljude djeluju vrlo opuštajuće i umirujuće. Njegov akustičan zvuk nije glasan, ali dopire daleko.

Obzirom da je hang od limenog materijala nije pogodan za držanje na suncu zbog njegovih svojstva zagrijavanja ukoliko ne želite ispeći jaje na njemu. Zaboravite li hang na suncu nećete dugo moći svirati na njemu, a instrument će se raštimati.

Krajem 2013.godine PANArt su najavili da prestaju s proizvodnjom Hanga jer su usredotočeni na novi instrument kojeg su nazvali GUBAL.

Izdvojena fotografija: Youtube

Facebook komentari

komentara