Čovjekova želja za letenjem je stara vjerojatno koliko i čovjek, ptice koje su letjele oko njega bile su vječita enigma, kako one to mogu, a mi ljudi ne? Naravno, ljudska radoznalost je činila svoje i tijekom tisuća i tisuća godina tjerala je izumitelje ka rješenju problema. Prva stepenica ka letu ili barem spuštanju s visine zračnim putem ukazala se u padobranu. Padobran kao prvi korak ka čovjekov letenju nagnao je mnoge srednjovjekovne, a kasnije i puno uspješnije renesansne mislioce ka stvaralaštvu.

Među njima najpoznatiji su svakako Leonardo da Vinci i naše gore list Faust Vrančić.

Padobran Leonarda da Vincija piramidalnog oblika se je potvrdio u praksi, najvjerojatnije je Leonardo bio prvi pronalazač koji je napravio padobran, a da je isti pokazao funkcionalnost. 

Originalni opis Leonardovog padobrana se nalazi u Codex Atlanticus, folio 1058 – Originalna skica se može naći u Il Codice Atlantico di Leonardo da Vinci nella biblioteca Ambrosiana di Milano, Editore Milano Hoepli 1894-1904.

U svojim zabilješkama uz skice, Leonardo da Vinci ukazuje da se pomoću platna u obliku piramide određenih dimenzija (baza i dubina po oko 7 metara), ako se duže drži čvrsto otvorenim, svatko može skočiti bez obzira na visinu i to bez ikakvog rizika.
Leonardo da Vinci padobranFotografija i izrada modela: Nevit Dilmen

Faust Vrančić padobran je opisao u knjizi Novi strojevi (1595.) te ga je vjerojatno prvi i isprobao 1617. u Veneciji; padobranca je nazvao homo volans ili leteći čovjek. Vrančićeva konstrukcija padobrana znatno je drugačija od današnjih, jer se sastojala od drvenog okvira na koji je bilo navučeno platno.
faust vrančić padobran skicaAutor: Faust Vrančić

Prvi meki padobran izradio je francuski izumitelj Jean-Pierre Blanchard (1753. – 1809.), a prvi je put padobran bio upotrijebljen početkom 19. stoljeća pri skoku iz balona.

U Prvom svjetskom ratu padobran se je uglavnom koristio za spašavanje posade iz pogođenih ili neispravnih zrakoplova, u Drugom svjetskom ratu i za opskrbu postrojba iz zrakoplova, a prvi put su ga rabile i posebno uvježbane padobranske postrojbe, koje su se do danas razvile u jedan od najelitnijih dijelova vojske.

Danas se padobran upotrebljava u razne druge svrhe. Koristi ga se u sportu, gdje padobranci iskaču što bliže zadanomu cilju ili u skupini izvode figure u zraku. Sve je popularniji i ekstremni sport u kojem se skače s nepokretnih objekata (visoke zgrade, tornjevi, mostovi, stijene), što je zbog malih visina s kojih se skače najopasniji oblik padobranstva.

Padobransko jedrenje ili paraglajding je sigurno jedinstveno ostvarenje ljudskog sna o letenju bez motornog pogona, pa vam za kraj ovog članka nudimo video uradak umjetnika u tom sportu, jedinstvenog Jean-Baptiste Chandeliera.

Facebook komentari

komentara