Vjerojatno se mnogi od nas sa sjetom sjećaju dana djetinjstva kada bi se na stolu našle domaće jabuke, jabuke bi u tren cijeli dom ispunile mirisom prirode, sa željom da se u taj plod odmah zagrize.
Tako je i bilo, jabuka je osim mirisa imala i predivan okus, vizualno nije imala besprijekoran izgled poput ovih današnjih, rupice od raznih biljnih nametnika otkrivale su da se radi o potpunom prirodnom proizvodu.

Današnje jabuke su stvarno prelijepe, ali miris se osjeti tek kada se jabuka zagrize, a ono što predstavlja veliki problem je uklanjanje pesticida s njih, danas se jako teško može doći do jabuka koje su uzgojene na ekološki način, općenito, sve voće i povrće je tretirano sredstvima protiv nametnika, jer jedino tako se stvara ekstra profit na uštrb našeg zdravlja.

Nedavno je izašao članak u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry gdje opisuju tri načina pranja jabuka prije mjerenja razine pesticida.
Jabuke su tretirane s dva pesticida koji se inače koriste u zaštiti od nametnika, neki od pesticida idu toliko daleko da penetriraju nekoliko puta dublje u koru jabuke od uobičajenih pesticida, stoga je pranje takvih jabuka jako teško.

Prvi način pranja jabuka sastoji se od tekućeg bjelila i vode, način koji je jako omiljen u SAD-u.
Drugi način pranja je s vodom iz gradskog vodovoda u koju je ubačena soda bikarbona i to samo jedan posto.
Treći način pranja je bilo pranje samo s vodom iz gradskog vodovoda.

jabukeOno što je fasciniralo je činjenica kako je nakon namakanja u trajanju od samo dvije minute soda bikarbona u suradnji s vodom uklonila najviše pesticida, za potpuno uklanjanje pesticida bilo je potrebno namakanje od 15 minuta, nakon toga su bili uklonjeni skoro svi tragovi pesticida.

Dakle, ako želite pojesti jabuku s koje su oprani pesticidi skoro pa u potpunosti, stavite jednu kavenu žlicu sode bikarbone u pola litre vode i svesti ćete pesticide na jabuci na beznačajni minimum.

Facebook komentari

komentara