Home Odredišta Južnoafrička planina Tafelberg

Južnoafrička planina Tafelberg

769 -
Planina Stol

Južnoafrička planina Tafelberg ili u prijevodu Planina-stol (Table mountain) otmjeno se nadvija nad Cape Townom na samom jugu Afričkog kontinenta.  S posve ravnim monolitnim vrhom duljim od tri kilometara predstavlja doista spektakularan prizor na Atlantskom oceanu. Prije 400-500 milijuna godina počivala je na plitkom morskom dnu da bi se vremenom uzdigla 1 085 metara iznad razine mora uslijed geoloških kretanja. Nekoć su ovdje obitavali lavovi i leopardi. Posljednji lav viđen je ovdje 1802. godine, a leopardi su istrijebljeni u 20. stoljeću.

Iako sa horizonta može djelovati nepristupačnom, na njen vrh vodi oko 400 pješačkih staza. Planinarenje je vrlo popularno među lokalcima i turistima. Tamošnje tvrtke tako su organizirane da vam omogućuju preuzimanje i transport sve vaše opreme kako biste turistički i bez dodatne opreme ugodno stigli do planiranog odredišta. Penjališta su također popularna, ali je dozvoljeno samo tradicionalno penjanje bez bušenja stijene. Uređene su staze i za brdski biciklizam.

TafelbergFoto: Danie van der Merwe

Osim toga, do vrha se može stići i žičarom koja godišnje preveze preko pola milijuna ljudi. Izgradnja žičare započela je 1926. godine, a žičara je službeno otvorena 1929. godine. Žičara se intenzivno nadograđivala i modernizirala, pa danas pruža brži put do vrha u rotirajućim kabinama za 360 stupnjeva tijekom uspona ili spusta, čime omogućuje panoramski pogled na sve strane. S vrha Tafelberga pruža se pogled na zapadnu stranu preko Atlantskog oceana, južno do Rta dobre nade, a sa sjevera se pruža pogled na široko prostranstvo afričkog kontinenta.

Ljeti, pod utjecajem jugoistočnog vjetra oblaci se znaju spustiti ispod sjeverne strane pokrivajući cijelu površinu planine poput bijelog stolnjaka. Po tome je i dobila ime. Gusta magla i hladni vremenski uvjeti s jedne strane, kao i ekstremna toplina s druge spuštaju se bez upozorenja u bilo koje doba godine. Karakteristična je učestalost požara na ovoj planini. 

Iako su spilje karakteristične za vapnenačka područja, Tafelberg za čudo ima nekoliko povećih spiljskih objekata koji su se razvili u pješčenjaku. Biološka raznolikost planinskog pokrova također je izuzetno bogata. 

Bedemi ovog monolitnog pješčenjaka uočljivi su sa udaljenosti od 200 kilometara, pa su od davnina moreplovcima predstavljali utješan orijentir. Portugalski istraživač Bartholomeo Dias prvi je Europljanin koji je opisao susret sa spektakularnim Tafelbergom 1488. godine, a António de Saldanha bio je prvi Europljanin koji je stao na moćnu planinu 1503. godine. 

Gledana sa sjeverne strane litice prostire se između prepoznatljivih vrhova – Đavolji vrh na istočnoj strani i Lavlja glava na sjeverozapadnoj.

Interaktivna karta:

Facebook komentari

komentara