Home Fotogalerija Kotli i Kotjani

Kotli i Kotjani

751 -
Kotli

Kako se zovu stanovnici Kotli u Istri ? Kotjani ! Kotjani su nekad bili nadaleko poznati obrtnici i glazbenici. Početkom stoljeća ondje je djelovalo šest krojača ili kako bi se reklo po domaću žnjidara  dok su poznati glazbenici svirali klarinet, bajs i violinu.

Iako potpuno napušteno nakon Drugog svjetskog rata te zahvaljujući prometnoj izolaciji, selo je odolijevalo vremenu sačuvavši svoj šarmantni izgled. Danas su Kotli poznato i omiljeno izletište sa statusom spomeničke baštine.

Rijeka Mirna ovdje je probila svoj put čineći mnoštvo dražesnih slapova preko karakterističnih neobičnih kotlastih oblika po kojima je selo dobilo ime. Iako je vodostaj rijeke Mirne tijekom godine vrlo promjenjivog intenziteta kroz Kotle, romantičnu sliku upotpunjuje mlin. Mlinom su se koristili žitelji šire okolice u razdoblju od 1964.-1994. godine. 

Istra u ovom dijelu obiluje vodonepropusnim flišnim naslagama koja se očituje u karakterističnom reljefu. Ovo područje istarskog poluotoka bogato glinom, pješčenjacima i laporom poznato je pod nazivom Siva Istra. 

Do Kotli možete stići iz Buzeta ugodnom šetnjom prateći Stazu sedam slapova.

Interaktivna karta lokacije Kotli:

Facebook komentari

komentara