Lisičarka (Cantharellus cibarius) jedna je od najpoznatijih gljiva u našim krajevima koja raste u crnogoričnim i bjelogoričnim šumama gdje se može naći od sredine proljeća pa sve do kraja jeseni. Ova niskokalorična gljiva (100 grama lisičarke sadrži 12 kalorija) prirodni je antibiotik i izvor vitamina, te vrlo ukusna kako god da je pripremite (krem-juhe, razni umaci, fritaje i složenci). 

Lisičarka je izrazito kvalitetna, ukusna i zdrava gljiva, jedna od rijetkih vrsta koja ne trune i u kojoj nikada nećete naći crve. Kako raste tako poprima sve više ljevkast oblik nepravilno svinutog ruba upečatljivo blijedožute do gotovo narančaste boje. Listići su joj rijetki i žilavi, nepravilno se spajaju niz stručak pa nema vidljivog prijelaza između klobuka i stručka. Meso joj je blijedožute boje, ali čvrsto i žilavo.

Lisičarku je moguće zamijeniti s friesijevom lisičicom (Cantharellus Friessi), koja je nešto manjeg rasta ili s blijedom lisičicom (Cantharellus subcibarius) no obzirom da su sve one jestive nema nikakve opasnosti. Jedino treba pripaziti na lažnu lisičicu (Hygrophoropsis aurantiaca) i zavodnicu (Omphalotus olearius), ali za razliku od lisičarke koja raste na tlu, ove otrovne gljive rastu na panjevima.

lisičarkaFoto: Игорь Лебединский

Lisičarka sadrži tri puta više beta-karotena od mrkve. Beta-karoten odnosno provitamin A poznat je kao jaki antioksidans koji štiti cjelokupni organizam. Ova gljiva doprinosi zaštiti kože i sluznice, poboljšava vid, smanjuje suhoću kože, usne šupljine i sluznicu oka, a   preporučuje se u ljetnim mjesecima kada štiti kožu od UV-zračenja.

Lisičarka je također puna D-vitamina koji je izuzetno važan za zdravlje naših kostiju i zuba, te preventivnu zaštitu od pretilosti, dijabetesa, autoimunih bolesti, bolova u kostima i mišićima, te raznim karcinomima. Naše tijelo dobiva jedva 40% vitamina D preko kože, te ga je potrebno dodatno uzimati kroz prehranu. 

Ova gljiva bogata je i C-vitaminom, a od minerala sadrži kalcij, kalij, magnezij, željezo i cink. Lisičarka rastvara i uništava sve nametnike u crijevima (trakavice, gliste, amebe, loše bakterije), ubija sve vrste virusa i čisti jetru od svih otrova. Stoga, kad god vam se ukaže prilika da se pojavi lisičarka na vašem jelovniku, nemojte je nikako propustiti, a ako vam ikada dosadi slobodno je proslijedite uredništvu Ludens Media koji će vam biti izuzetno zahvalni na tome. 

Izdvojena fotografija: wikimedia.org – lisičarka

Facebook komentari

komentara