Teško je ne primijetiti nešto tako atraktivno kao što je ekipa koja uz vjetrovitu obalu mora s daskom za surfanje i zmajem juri velikim brzinama po površini mora, a ujedno izvode skokove ili bolje rečeno letove koji svojom atraktivnošću ostavljaju bez daha i ne dozvoljava vam da odmaknete pogled od njih. Da to je kitesurfing.

Kitesurfing  ili kite surfing je relativno novi ekstremni vodeni sport u kojem vozač (kajter) upravlja zmajem (kajtom) koji mu služi kao jedro kako bi uz pomoć snage vjetra glisirao na dasci.

Zmaj velike površine, najčešće veličine 10-12 m2, iako može biti manji od 5 m2 i veći od 20 m2, pričvršćen je za vozača preko trapeza koji se najčešće nosi oko struka i na sebi ima kuku koja se spaja s tzv. chicken loopom.

Kod vozača se nalazi kontrolna poluga (bar) koja je spojena sa zmajem preko sustava konopa koji su najčešće dugački 20-25 m. Osim što se kontrolama zmaj može usmjeravati lijevo i desno i time regulirati smjer kretanja, većina modernih zmajeva koji se koriste u kitesurfingu ima i tzv. depower funkciju gdje vozač približavanjem i udaljavanjem kontrolne poluge od sebe utječe na nagib zmaja u odnosu na vjetar, a time i razinu vučne sile koju zmaj generira.

Iako su se zmajevi koristili za vuču brodova i tereta još od 12. stoljeća, povijest kitesurfinga započela je krajem 20. stoljeća. Izum danas najčešće korištenog tipa zmaja za kitesurfing (tzv. tuba) pripisuje se dvojici Francuza, braći Legaignoux iz Francuske.

Zmajevi koje su razvili Bruno i Dominique Legaignoux prvi su imali mogućnost ponovnog lansiranja s vodene površine u slučaju pada. Naime, njihov zmaj je imao i unutarnji mjehur na napuhavanje koji omogućava zmaju da pluta na vodenoj površini. Prvi prototip razvili su sredinom 80-ih godina, a 1997. nakon raznih usavršavanja izbacuju svoj proizvod na tržište pod markom Wipika, što se smatra početkom komercijalnog kitesurfinga.

Većina proizvođača preuzela je njihov dizajn pa je tuba postala standard na tržištu, iako su od tada razvijene i druge tehnologije koje omogućuju zmajevima da plutaju na vodenoj površini.

Prvi depower sistemi pojavili su se 2001. a dovedeni su na današnju razinu sigurnosti 2006. s razvojem prvih tzv. bow kajtova koji imaju mogućnost potpunog depower-a čime kitesurfing postaje relativno siguran sport.

Daske koje su se koristile u ranim fazama razvoja sporta bile su asimetrične i razvijene su iz tadašnjih dasaka za surfing i windsurfing, dok oko 2001. primat počinju preuzimati simetrične twin-tip daske koje su danas najpopularnije. Asimetrične daske se i dalje koriste ali prvenstveno za posebne uvjete kitesurfinga na valovima.

Natjecanja u kitesurfingu se održavaju u dvije discipline: freestyle – ocjenjivanje trikova (visina, kompliciranost, dojam i doskok) i hang time – suci mjere vrijeme od kada natjecatelj skoči do trenutka kada ponovno ne dotakne površinu vode.

 

Izvor podataka wikipedija.

Facebook komentari

komentara