Markiranje sa školske nastave najvjerojatnije je sastavni dio životopisa svakog školarca. Sjećam se kada je moj sin u nižim razredima osnovne došao kući i pitao me „Mama, kada svi odu sa sata, što bi ja trebao uraditi ?“ Kakav odgovor biste dali svom djetetu na ovakvo pitanje? Moji tadašnji naputci koji su upućeni mom neiskusnom, dobroćudnom djetetu nisu važni za ovu temu jer se ovdje nećemo baviti markiranjem sa školske nastave.

Naša tema je markiranje planinarskih putova. Planinarenje je danas vrlo popularan vid rekreacije i bijeg od urbane svakodnevnice. Sve više izletnika posjećuje planinarska odredišta samostalno ili organizirano u pratnji vodiča ne razmišljajući o tome tko uređuje i održava sve te staze.

Danas u Hrvatskoj ima više od 1000 markiranih planinarskih putova i oko 100 aktivnih planinarskih obilaznica. Prema procjenama, ukupna dužina svih tih putova premašuje 6000 kilometara, visinska razlika je oko 500000 metara , a za obilazak bi bilo potrebno više od 2500 sati hoda. Tako veliku i razgranatu mrežu puteva potrebno je kontinuirano održavati.

Markacija je standardizirana planinarska oznaka kojom se obilježavaju planinarski putovi. Planinarski putovi spadaju u planinarsku infrastrukturu. Planinarska infrastruktura je funkcionalna cjelina koju koriste i održavaju planinari za potrebe kretanja i boravka u prirodi. Planinarsku infrastrukturu čine: planinarski putovi, planinarske obilaznice, objekti, kontrolne točke, putokazi i upisne kutije.

Markacisti su planinari osposobljeni putem tečaja Komisije za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza koji vode brigu o planinarskim putovima i planinarskim ciljevima. Njihov nesebičan rad zasniva se na entuzijazmu jer je to fizički naporan volonterski posao bez kraja i konca. Zajedno sa aktivnim članovima planinarskih udruga organiziraju i provode radne akcije održavanja i uređenja planinarskih putova.

Ništa u prirodi nije statično, pa je i planinarska infrastrukrura konstantno izložena raznim utjecajima. Proljeće je najaktivniji dio godine za markaciste iako se njihove intervencije nerijetko protežu kroz sva godišnja doba tijekom cijele godine. No, ipak su proljetni mjeseci najpogodniji za markiranje, uklanjanje srušenih stabala i raslinja sa staza.

U nastavku možete pogledati fotogaleriju kojom smo pokušali dočarati široku lepezu planinarskih aktivnosti tijekom provedbi njihovih akcija.

Popisnik planinarskih putova u Hrvatskoj možete pogledati na linku: Registar planinarskih putova u RH

Facebook komentari

komentara