Kažu kako su plemena nastala kao obiteljske i individualne interesne zajednice radi lakšeg opstanka na određenom području. Obrana od neprijatelja, lov, uzgoj bilja i životinja, itd., sve je bilo lakše u plemenu, pleme je bilo nositelj ravnopravnog zajedništva.

Čovjekov iskorak iz prapovijesne prvobitne zajednice ka plemenu je svakako u tom trenutku bio veliki iskorak s evolucijskom svrhom.

Ono što je slijedilo je postepeno ujedinjavanje raznih plemena radi lakšeg kontroliranja velikih teritorija , tzv. plemenski savezi sa središnjim vijećima koja su odlučivala o svemu u plemenskoj zajednici.

Čini se kako je sve dobro funkcioniralo sve do trenutka kada se razni plemenski savezi međusobno počinju ujedinjavati i s time granice teritorija postaju jasne svima koji se nalaze oko njih, to je trenutak kada iz plemena prelazimo u državno uređenje.

Čini se kako je nastanak država bio neminovni čovjekov put iz prvobitne zajednice preko plemena do uređenja koje nazivamo država, uređenje koje samim svojim postojanjem nameće mnoštvo pravila radi samog svog održanja.

Naravno ta pravila utječu na svakog pojedinca, slagao se on s tim pravilima ili ne, država je sa svim koristima koje je nudila pojedincima donijela i mnoštvo ograničenja.

Koliko god se osjećamo sigurnima u svojim državama, od malih nogu naviknuti na takav poredak, potpuno izbrisane svijesti o svom davnom društvenom porijeklu od prvobitne zajednice do plemena kao prirodnih zajednica, zanemarujemo svoju plemensku bit kao nešto nazadno, a ne kao društveno uređenje koje je živjelo u skladu s prirodom, sa slobodom koja je u državi kakvu poznajemo sve potisnutija.

Državu kakvu poznajemo jednoga dana ćemo se sjećati sa sjetom, kao starijim bratom plemena, jer ono čemu vodi konzumerističko društvo u državama je nastajanje superdržava, u jednu smo ušli, a kako stvari stoje, te superdržave će na uštrb ljudskih sloboda još više rasti, sve dok same sebe ne progutaju.

A dotle dragi moji ljudi, nađite svoju malu zajednicu, svoje malo pleme, ne namećite nikome na silu svoju volju, budite slobodni i uživajte, nemojte se širiti i postati država, živite s prirodom

Facebook komentari

komentara