Na obalama Savudrije nalazi se najstariji svjetionik i najsjeverniji u Hrvatskoj. Ovo je prvi svjetionik u Evropi koji je  koristio plinsku rasvjetu. Izgrađen je 1818.godine i visok je 36 metara. Njegov svjetlosni signal vidi se na udaljenosti od 32 kilometra.

Malo ljudi zna za autentičnost prvog plinskog svjetionika u svijetu koji je za rasvjetu koristio plin dobiven destilacijom ugljena. Ugljen je dopreman iz rudnika kamenog ugljena s područja Labinštine. U slučaju eventualnih kvarova na plinskoj instalaciji, omogućeno je i alternativno rješenje pa se za rasvjetu moglo koristiti i ulje.

Krov svjetionika pokriven je teškim crijepovima od 70 kg koji uspješno odolijevaju jakoj buri. Za izgradnju ovog objekta koristio se lokalni kamen sa savudrijske obale. Unutrašnje stubište kojim se uspinjete na svjetionik imaju 150 stuba. Kažu da se sa vrha svjetionika pruža predivan pogled na Istru.

Svjetionik

Projekt svjetionika izradio je arhitekt Pietro Nobile na osnovu narudžbe tršćanske »Deputazione di Borsa«. Prvom paljenju svjetionika 1818. godine prisustvovao je i sam austrijski car Franjo I, o čemu govori natpis na pročelju svjetionika.

Svjetionik

Ovdje je od davnina bio razvijen pomorski promet, pa je izgradnja ovog svjetionika omogućila sigurniju plovidbu i bolju komunikaciju sa tršćanskom  lukom. Komunikacija se odvijala signalizacijom između svjetionika i općine iznad Trieste. Zastavicama su se najavljivali brodovi koji će uploviti u luku, što je ostavljalo dovoljno vremena za pripreme kako bi brodovi uspješno pristali.

Uz samu gradnju ovog svjetionika veže se tužna ljubavna priča o grofu Metternichu i labinskoj djevojci Gisseli. Dok je zaljubljeni Metternich upravljao gradnjom svjetionika nestrpljiv dočekati dan kada će crnokosu ljepoticu dovesti u svjetionik, ona se u međuvremenu teško razboljela i nije doživjela  prvo svečano paljenje svjetionika. Kažu da je Metternich tužno samovao u svjetioniku, te da se nikada nije oženio. Zbog ove legende svjetionik u Savudriji poznat je kao „Svjetionik ljubavi“.

1945.godine Nijemci su pokušali minirati svjetionik, ali je u posljednji tren uspješno spašen od dizanja u zrak.

Savudrija

Danas u ovom svjetioniku živi svjetioničar sa svojom obitelji, a u sklopu njega su uređena četiri apartmana za iznajmljivanje turistima.

Robinzonski boravak na svjetionicima atraktivna je ponuda u paleti turističke ponude, pa je na jadranskoj obali uređeno je 12 svjetionika u tu svrhu. Najčešći im je nedostatak grijanje van ljetne turističke sezone. Svjetionik u Savudriji nije izoliran i obzirom da ima riješeno grijanje, u njemu se može boraviti tijekom cijele godine i u zimskoj sezoni. Savudrija je poznata po odličnoj ribi i vrhunskom pršutu koji se ovdje suši na poseban način.

Na obalama Savudrije nijemo stoji ovaj impresivan svjetionik poput dostojanstvenog 200-godišnjaka sa zagonetnim pogledom u daljinu raspredajući uz valove mora i udare bure svoju priču.

Facebook komentari

komentara