Brovinje je polazište za ovaj kružni izlet. Brovinje je malo istarsko selo smješteno uz cestu koja iz Labina vodi do Koromačna. Istina je da se do Skitače može doći osobnim automobilom, no predlažemo da ipak svoje vozilo parkirate u Brovinju i krenete markiranom planinarskom stazom prema Skitači. Putem ćete uživati u širokim vidicima s pogledom na Koromačno i Ubac, a kada se uspnete na visoravan možete odabrati jednu od pregršt mogućnosti za ovu planinarsku šetnju.

Ukoliko se želite odmoriti možete se uputiti do planinarskog doma u selu Skitači i do obližnjeg vrha Orlić. Jedna od opcija je da nastavite šetnju do izvora Svete Lucije ili pak pored crkvice Svetog Mateja do vrha Oštri. Ukoliko se odlučite hodati do vrha Oštri predvidite oko četiri sata dužu šetnju uključujući povratak do Skitače. Bez obzira koju opciju odaberete, nakon povratka u Skitaču krenite se spuštati markiranom stazom do Crne punte. Ovisno o tempu hodanja i pauzama za sat ili sat i pol stići ćete do rta Crna punta. 

Crna punta predstavlja najistočniji istarski rt, ishodište odnosno polazište Istarskog planinarskog puta i  Labinskog planinarskog puta. Dočekati će vas divlja i stjenovita obala. Svjetionik na Crnoj punti nekada je predstavljao gostoljubivu  kontrolnu točku za planinare. No, otkako je ovo austrougarsko zdanje iz 1873. godine prenamijenjeno u Kuću za odmor pristup je zabranjen, a žig premješten izvan ograđene zone svjetionika. Okolica Crne punte bogata je šumom i divljači.

Od Skitače do Crne punte savladavate 425 metara visinske razlike uz otvoreni vidik na more i vizure  Osorščice. Od Crne punte do Brovinja preostaje vam oko 30-40 minuta pješačenja. Ova ugodna kružna šetnja sa otvorenim vidicima omogućuje vam sasvim zgodan cjelodnevni izlet. 

Nekadašnja kontrolna točka Istarskog planinarskog puta – Svjetionik Crna punta, 2008. godine:

Interaktivna karta Svjetionik Rt Crna Punta

Facebook komentari

komentara