Otok Zlarin mali otok dalmatinske obale u blizini grada Šibenika poznat i kao zeleni otok, s predivnom očuvanom prirodom, maslinicima koji daju do znanja kako ovdje žive radišni ljudi, bogate tradicije, velike gostoljubivosti i atraktivne turističke ponude. Jedna od posebnosti koja će oduševiti ljubitelje prirode je i ta da je na Zlarinu zabranjen pristup automobilima što govori o ekološkoj osviještenosti stanovnika.

Otok Zlarin u zimskim mjesecima broji manje od 300 stanovnika ali zato se broj osoba koje borave na otoku tijekom ljetnih mjeseci popne na preko 2000.

Najviša točka Zlarina je vrh Klepec na 169 metara nadmorske visine, kada je vrijeme vedro i sunčano s Klepeca se pruža prekrasan pogled prema sjeveru na Velebiti, a prema jugoistoku na vulkanski otok Jabuka, koji je ujedno najistureniji dio teritorija Republike Hrvatske na Jadranskom moru.

I čuva tako Zlarin svoju bogatu povijest kao najveći dragulj u kruni postojanja, prvi pisani dokumenti o Zlarinu datiraju iz 1245. godine ali nalazišta iz neolita i rimskog doba potvrđuju njegovu puno dužu povijest.

Poznat je mali Zlarin po cijelom svijetu, slavu mu je pronio koralj kojeg stanovnici Zlarina od pamtivijeka vade iz mora i od njega izrađuju prekrasan nakit, zanimljivost koja je vezana uz nakit od koralja je ta da se je u povijesti darivao tek rođenoj djeci zato što pri povišenoj temperaturi mijenja boju i postaje bjeliji pa su roditelji mogli pravovremeno postupati u liječenju djece, a isto tako se je vjerovalo kako nositelja štiti od uroka.

I da ne bi više dužili s tekstom, pogledajte fotogaleriju koja priča priču o otoku Zlarinu viđenu objektivom Srećka Vukova.

U nastavku možete pogledati točnu lokaciju otoka Zlarina na interaktivnoj karti.

Facebook komentari

komentara