Paraglajding odnosno padobransko jedrenje jedan je od popularnih rekreativnih, ali i natjecateljskih sportova. Spada u ekstremne sportove, a nastao je tako što su planinari i alpinisti tražili najbrži i najlakši način spuštanja sa planinskih vrhunaca. 

Paraglajding predstavlja najbližu realizaciju čovjekovog sna o letenju, a razvio se u Francuskoj krajem 1970. i početkom 1980. godine. Paraglajder ili padobran za jedrenje koristi sile vjetrova i termiku da bi se uzdigao i zadržao u zraku.  Stoga let paraglajdingom uvelike ovisi o vremenskim uvjetima. Mogućnosti su zaista fascinantne jer je moguće u jednom preletu ostati u zraku nekoliko sati, uzdignuti se i par tisuća metara i preletjeti  stotine kilometara ( svjetski rekord premašuje udaljenost od 400 m i visinu preko 5000 m). Iako se danas smatra relativno pristupačnim adrenalinskim sportom ipak je visoko rizičan zbog nepredvidivih i naglih promjena vjetra i turbulencija. Stoga je nužno izvrsno poznavanje meteorologije, aurodinamike i tehničko znanje uz dugotrajno i sistematsko uvježbavanje.

Opremu za paraglajding čine padobran za jedrenje (odnosno krilo), sjedište i sustav za povezivanje, pričuvni padobran, zaštitna kaciga, zaštitna odjeća i obuća sa rukavicama, te oprema za vezu i navigaciju. Padobran za jedrenje ili krilo je izduženo-elipsastog oblika sastavljeno od gornjeg i dolnjeg sloja nepropusnog materijala podijeljenog na komore.

Strah od visine potpuno je prirodan kao i svi ljudski strahovi od nepoznatog. No, iskustvo i snažna želja za letenjem postepeno smanjuju taj strah. Imali smo priliku uživati u preletima letača na Učki, što smo zabilježili našim fotoaparatom koju možete pogledati u nastavku.

 

Facebook komentari

komentara