Park šuma Golubinjak je idealno odredište za odmor i obiteljske izlete u Gorskom kotaru. Ovaj jedinstveni park prostire se uz mjesto Lokve. Iz Lokava možete stići alejom kestena do ulaza, udaljenog 1 kilometar od središta mjesta, skrivenog ispod autoceste Rijeka-Zagreb. Od željezničke stanice Lokve u Golubinjak vodi i pješačka staza.

Golubinjak

Mjesto odiše harmonijom zelenila guste crnogorične šume oko prostrane zelene livade sa uređenim dodatnim sadržajima.

Ovdje ćete pronaći uz ugostiteljski objekt ponudu iznajmljivanja prostora za roštiljanje, dječje igralište, sportsko igralište i boćalište, a pješačkim stazama možete istraživati i upoznavati raznolikost ovog parka. Ovdje se nalazi i prirodna stijena za penjanje, a naokolo su postavljeni autorski radovi, skulpture poznate Goranske kiparske radionice Lokve. Na prostranoj livadi možete igrati frizbi, badminton ili se jednostavno izležavati u travi i odmarati na obližnjim klupama u hladu. Staze su prikladne i za biciklističke ture.

Park šuma Golubinjak obuhvaća zaštićeno područja s monolitnim stijenama i kamenom iznad kojih se uzdižu visoka crnogorična stabla, među kojima se ističe Kraljica šume.

Golubinjak

Kraljica šume je ogromna jela visine preko 35 metara, širine u promjeru 140 centimetra, a starost joj se procijenjuje na 250 godina. U parku su i dvije spilje: Ledena i Golubinja spilja. Staza spilja duga je desetak kilometara.

Ledena spilja nalazi se u Golubinjaku uz samu turističku stazu i u nju se ulazi strmom padinom. Ima dvije dvorane koje su međusobno spojene hodnikom. Ime je dobila po snijegu i ledu koji se u ljetnim mjesecima znao zadržati u spilji. U svodu spilje nalazi se veliki otvor kroz koji su nekada slastičari ubacivali snijeg kako bi ljeti imali dovoljno leda za pravljenje sladoleda.

Golubinja spilja je nakon urušavanja svoda postala poluspiljom. Ima dva ulaza, veliki i mali, a špilja je duga oko 15 metara.

Još jedan zanimljiv detalj u Golubinjaku su Paklena vrata, a nalaze se na turističkoj stazi u park šumi Golubinjak. To su vrata u stijeni široka 4 metara i visoka 8 metara sa debelim zidovima.

Golubinjak

Golubinjak je proglašen zaštićenom Park šumom još 1955.godine i nije nimalo čudno što je popularno izletište za odmor i rekreaciju, proslave rođendana i razne organizirane susrete i druženja.

Facebook komentari

komentara