Čini se kako upakirani strahovi imaju dozvolu za otpakiravanje, naime, davni i ponekada opravdani ljudski strah od munja i gromova postao je sinonim blagdanskih i prazničnih proslava u obliku pirotehničkih sredstava, kako se bližimo periodu godine kada se pirotehnička sredstva nalaze u slobodnoj prodaji postavlja se pitanje zašto neki odrasli ljudi, a pogotovo djeca vole bučne eksplozije koje izazivaju petarde i vatrometi.

Imali bi tu mnogo čega kazati psiholozi i psihijatri, izazivanje straha kod samih sebe i kod drugih zasigurno nije normalan način proslave. Većina odraslih ljudi, a i djece će eksploziju pirotehničkih sredstava prepoznati kao takvu, ali postavlja se pitanje da li životinjski svijet ima takvu svijest, ne nema, osim posebno uvježbanih službenih pasa koji bivaju naviknuti na eksplozije i pucnjavu.

Naravno i među životinjama koje nisu uvježbane postoje izuzeci koji imaju visok prag podnošljivosti na eksplozivnu buku ali velika većina životinja tu neopisivu buku doživljava kao prijetnju vlastitoj sigurnosti, dolazi do paničnog ponašanja i bijega od izvora eksplozije, zabilježeni su slučajevi kada su psi i mačke pobjegli na desetke kilometara daleko kako bi se maknuli od izvora nesnosne i neprirodne buke, zabilježeni su slučajevi kako psi skaču s velikih visina u sigurnu smrt, samo kako bi pobjegli od nesnosnog zvuka. Neki vlasnici kućnih ljubimaca su počeli davati sedative svojim ljubimcima kako bi im ublažili stresni period ljudskog slavlja. Svake godine na tisuće ptica prilikom ljudskih proslava smrtno skonča od infarkta izazvanog upotrebom pirotehnike.

Ubacimo u statistiku i ljude koji stradavaju od pirotehničkih sredstava, naravno najviše stradavaju djeca koja bez potrebnog znanja koriste pirotehnička sredstva 2. i 3. razreda koja se smatraju potencijalno opasnim, pogotovo pirotehnička sredstva 3. razreda koja može kupiti samo punoljetna osoba uz potpis, pirotehnička sredstva 2. razreda mogu kupiti punoljetne osobe bez davanja potpisa. Pirotehnička sredstva 1. razreda se smatraju relativno bezopasnima pa ih mogu kupiti osobe starije od 14 godina.

Učinimo blagdane i praznike koji su pred nama ugodnim i neopasnima, kako za ljude tako i za životinjski svijet, jer je jedini pravi način doživljaja blagdana i praznika onaj gdje nisu prisutni petarde i vatrometi.

U nastavku možete pročitati o terminima kada se u Republici Hrvatskoj mogu koristiti pirotehnička sredstva.

Korištenje pirotehnike 1. razreda dozvoljeno je tijekom cijele godine, dok je korištenje pirotehnike 2. i 3. razreda dozvoljeno od 27.12.- 01.01. svake godine.

Ipak treba učiniti sve kako bi pirotehnika bila maknuta iz naših i života prirode oko nas.

Facebook komentari

komentara