Planina Fuji u Japanu uzdiže se iz okolnih ravnica uz obalu Honshua na Tihom oceanu. Ovaj golemi stožac visok je 3376 metara, a promjer podnožja iznosi oko 125 kilometara. Planina je okružena sa pet jezera smještenih u području bogatom šumama, potocima i slapovima. 

Fuji je vulkan. Fotogeničan i prepoznatljiv vrh planine Fuji rub je kratera često skriven oblacima. Posljednja erupcija zabilježena je 1707. godine kada je crni pepeo pao na ulice Tokyja, udaljenog gotovo stotinjak kilometara.

Japanci često ovu planinu nazivaju Fuji-san kao što oslovljavaju časne osobe čime joj iskazuju poštovanje. Naime, japanski domorodački narod Ainu, šintoisti i budisti smatraju Fuji svetom planinom. Stoljećima hodočasnici obilaze planinu noseći sa sobom kamen koji simbolično predstavlja teret grijeha.

Planina Fuji nalazi se u području nacionalnog parka. Ogroman broj posjetitelja svake godine posjećuje ovo područje. Najveći dio posjetitelja pristiže u srpnju i kolovozu jer jedino tada je moguće dosegnuti vrh bez snježnog pokrivača. Do vrha vodi šest dobro utabanih planinarskih staza. Hodočasnici, planinari i izletnici penju se kroz šume ariša i borova, nasadima trešanja i azaleje do gornjih obronaka išibanih vjetrovima na kojima opstaje samo vrlo otporno nisko raslinje. Posljednji dio uspona prolazi obroncima pokrivenim krupnim kamenjem do samog ruba kratera. Krater je širok 700 metara, ima oblik gotovo pravilne kružnice iz koje se izdižu osam vrhova – Osam Fujijevih latica. Štovatelji ga nazivaju Nai-in što u prijevodu znači svetište.

Fuji

Mnogi posjetitelji na Fuji se penju noću kako bi stigli na vrh u trenucima izlazećeg sunca. Kažu da je doživljaj spektakularan. Uspon je naporan, a vremenski uvjeti promjenjivi. Da bi ubrzali spuštanje sa planine, planinari se znaju spuštati klizući se po sitnoj vulkanskoj prašini nizbrdo.

Planina Fuji predstavlja simbol Japana jednako koliko i izlazeće sunce.

Facebook komentari

komentara