Američki biolog Edward Osborne Wilson još prije tri desetljeća razvio je teoriju poznatu pod nazivom biofilija. Biofilija je iskonska najdublja unutarnja ljudska potreba za povezanošću i usklađenošću s prirodom. Poremećaj nezdravog života urbanog čovjeka naziva se Nature Deficit Disorder odnosno Poremećaj nedostatka prirode.

Odrastanje današnje djece svodi se na boravak u zatvorenim prostorima, umjetno uređenim gradskim parkovima i igralištima, okruženi betonom i asfaltom, izloženi neograničenom utjecaju TV-ekrana i video-igrica. Djeca već u najranijoj dobi postaju troma i nespretna, uz nedostatak koncentracije, kreativnosti, motoričkih sposobnosti i socijalnih vještina. 

Nemaju iskustvo oderanih koljena, izgrebanih laktova, ubrzanog disanja i pulsiranja srca. Ne znaju se penjati na stablo, hodati po polegnutom deblu, napraviti kolut naprijed i nazad a da im se pri tome ne zavrti u glavi. Ima djece koja su uvjerena da jedu čokoladu i piju mlijeko od ljubičaste Milka-krave dok su istovremeno vrlo sumnjičavi po pitanju Djeda Mraza.

Kako povezati djecu s prirodom ? Prvi preduvjet za to jeste da se roditelji povežu s djetetom i s prirodom. Bez toga neće ići. Neophodno je da ih povedete na livadu, u šumu, na proplanak, na obalu rijeke ili mora, te da im dozvolite da zaprljaju i smoče svoju odjeću, da pokvare brižno njegovanu frizuru, te da im se obrazi zarumene. Neophodno je da im strpljivo pokazujući skrećete pažnju na sve što ih okružuje – travku, cvijet, list, mrava i leptira. Tako će njihove oči početi opažati život u detaljima oko sebe. Neophodno je da ih naučite da osluškuju šuštanje lišća, cvrkut ptica, žubor vode i šum valova. Tako će početi da razabiru različite zvukove koji ih okružuju. Naučite ih da sebe utišaju kako bi stekli iskustvo slušanja i umijeće raspoznavanja različitih zvukova. Dozvolite im da osjete kišne kapi na svom licu i da okuse vodu s čistih planinskih izvora. Postoji bezbroj načina za komunikaciju sa prirodom.

Boravak u prirodi psiho-fizički će ih osnažiti, razvijati im motoričke sposobnosti i samopouzdanje. Istovremeno će se učiti odgovornijem ponašanju u svom okruženju iskustveno razumijevajući suodnos čovjeka i prirode.  Naučite djecu da uzgajaju biljke u teglicama kako bi uz njih upoznali sve prirodne procese. 

Iz godine u godinu sve češće slušamo o padu imuniteta, o alergijama i stresu kako kod odraslih, tako i kod djece. Boravak na svježem zraku otvara apetit, pospješuje probavu i jača imunitet. Istovremeno potiče i razvija sva naša osjetila.

Povratak djece prirodi je domaća zadaća svih odgovornih roditelja. Stoga, boravite sa vašom djecom što češće u prirodi, svakako će koristiti i njima i vama.

Facebook komentari

komentara