Home Odredišta Račja Vas na Ćićariji

Račja Vas na Ćićariji

1.550 -
Putokaz

Račja Vas na Ćićariji poznato je tradicionalno planinarsko odredište. Planinari su ga često koristili kao polazište za planinarske pohode i u njemu uvijek nalazili mogućnost smještaja.

Račja Vas je poznata destinacija za uspon na vrh Orljak (1106m). Sa zapadne strane,  što ste bliže vrhu uspon je sve strmiji. Orljak je kralj Ćićarije. Iz Račje Vasi, osim na Orljak, možete se uputiti na neka druga zanimljiva odredišta kao što je Gomila ili pećina Sveta Jelena.

 

Račja Vas

Stanovnici Račje Vasi uglavnom se bave poljoprivredom, a seoska zajednica je uspjela do danas očuvati osebujan oblik zajedničkog vlasništva nad pašnjacima.  Naselje je pripadalo Rašporskoj gospoštiji, te je u prošlosti dijelilo tešku sudbinu ostalih ćićarijskih naselja. Stradalo je u osmanskim upadima, Uskočkom ratu, te u 2.svjetskom ratu kada je spaljeno i opljačkano, a veliki dio stanovništva odveden u koncentracione logore. U selu se nalazi crkva Blažene Djevice Marije iz 16.stoljeća sa zvonikom visokim 10 metara.

Račja Vas

U središtu sela, smještenog na 692 m nadmorske visine, nalazi se uređeni izvor pitke vode. Ćićarijska voda je iznimno čista i kvalitetna, te se njena kakvoća redovno kontrolira. Izvor je pod ključem kako bi se zaštitio od devastiranja, pa možete nekoga od mještana zatražiti ključ ukoliko se želite opskrbiti njihovom dragocjenom vodom.

Račja Vas

Među malobrojnim mještanima Račje Vasi gotovo uvijek će vas s dobrodošlicom dočekati Tomo, čija je kuća posljednja u nizu na glavnoj cesti u smjeru Trstenika. Tomo je vrlo susretljiv, rado će vas ugostiti i pružiti vam sve potrebne informacije, a možete ga kontaktirati na broj mobitela 098/166-9168.

 

Facebook komentari

komentara