Ljudskim idejama i kreacijama nema kraja, na dnevnoj bazi ljudi stvaraju zanimljive stvari, razne mozgalice, mnoštvo korisnih stvari, danas su najvjerojatnije popularne mnogobrojne aplikacije za mobilne telefone i računala i tako unedogled…, da, počelo je to davnih dana, kada je čovjek naučio zapaliti svoju prvu vatru, kada je oponašao geometrijske oblike iz prirode i na osnovu toga ih koristio za olakšavanje svog i života svoje zajednice, od kotača, pa sve do računala i svemirskih programa, lijekova koji su zaustavili tisuće bolesti koje su nekada bile smrtonosne…

Igra se tako čovjek i dan danas, a tako se je u svojemu stvaralaštvu igrao i gospodin Ernő Rubik.

Rubikova kocka je trodimenzionalna mehanička igračka, koju je 1974. godine izumio mađarski kipar i profesor arhitekture Ernő Rubik. Rubik je igračku prvobitno nazvao “Čarobna kocka” i licencirao je 1980. godine, a ona je doživjela nezapamćen uspjeh, prvo u Njemačkoj, gdje je 1980. proglašena igračkom godine, a zatim i širom svijeta. Do 2005. je prodano preko 300 milijuna primjeraka ove igračke.

Postoji nekoliko inačica Rubikove kocke. U klasičnoj inačici, svaka od šest strana kocke ima 9 kvadratića (u bijeloj, crvenoj, narančastoj, plavoj, žutoj i zelenoj boji), koje treba složiti tako da svaka strana bude jednobojna. Matematičari su izračunali da postoji oko 43 trilijuna kombinacija kocke. Unatoč tome, kocku je moguće složiti u ispod 30 poteza.

Prvo natjecanje u slaganju Rubikove kocke organizirala je Guinnessova knjiga rekorda 13. ožujka 1981. u Münchenu. Vrijeme pobjednika (Jury Froeschl) bilo je 38 sekundi. Prvo međunarodno natjecanje održano je 5. lipnja 1982. godine u Budimpešti. S vremenom od 22,95 sekunde pobijedio je Minh Thai, koji je kasnije objavio i knjigu The Winning Solution s uputama za slaganje kocke.

Od 2003. godine udruga World Cube Association na svjetskoj razini organizira natjecanja i vodi rezultate u slaganju Rubikove kocke. Pobjednik natjecanja je igrač koji ima najbolje prosječno vrijeme (prosjek iz tri srednja vremena od pet pokušaja), a bilježi se i pojedinačno najbolje vrijeme.

Na natjecanju koje je održano 24. studenoga 2018. u Wuhu (Kina) Yusheng Du iz Kine postavio je novi svjetski rekord u pojedinačnom slaganju s 3,47 sekunde.

Dakle, čeka ona na vas, čeka novi rekord u slaganju, a možda baš vi budete novi najbrži slagač na svijetu Rubikove kocke.

Facebook komentari

komentara