Šandalja – ljudski tragovi stari milijun godina

Najstarija svjedočanstva o prisustvu čovjeka na tlu Istre pronađena su na području Šandalja, lokalitetu smještenom na periferiji grada Pule. Koliko je poznato, to su najstariji nalazi iz paleolitika u ovom dijelu Europe.

Arheolozi su procjenili da najstariji nalazi datiraju 40 000-20 000 godina prije nove ere, dok ostaci skeleta mlađih paleolitskih lovaca iz skupine homo sapiens sapiens datiraju između 15 000-10 000 godina prije nove ere. Ovaj lokalitet je smješten na zapadnom rubu valturskog polja, između Pule i Valture. U neposrednoj blizini kamenoloma, na istočnoj padini brda Sveti Danijel (tal. San Daniele) nalaze se dvije pećine, Šandalja 1 i Šandalja 2, koje su istraživane u novije doba.

Sedimenti Šandalja bogati su životinjskim fosilnim materijalom kao što su divlje svinje, razni jeleni, konji, pragoveda, prakunići i ostaci stepskog nosoroga. U Šandaljskim pećinama pronađeni su privjesci izrađeni od životinjskih zubiju i koštani šiljci s vodoravnim urezima koji predstavljaju lovačke trofeje i simbolična značenja iz doba paleolitika. Ovi nalazi predstavljaju najstarije primjerke umjetničkog oblikovanja, a ukazuju na put kojim su se kretale pradavne ljudske populacije od sjeverne Afrike do zemalja oko Jadrana.

Šandalja

Još u Rimsko doba ovdje se eksploatirao kamen, pretpostavlja se, između ostalog i za potrebe gradnje pulske Arene. 1952. godine, širenjem kamenoloma uništeni su grobovi s kosturima umrlih u fetalnom položaju.

Prapovijesno naselje sa gradskim bedemima i ranokršćanskom crkvicom uništeno je prilikom gradnje vojnih fortifikacija Austrougarske monarhije u svrhu obrane Pule kao glavne baze Mornarice. U gotovo neposrednoj blizini Šandalja dan danas se nalazi napuštena poligonalana utvrda San Daniele iz doba Austrougarske monarhije, čija je gradnja trajala od 1881.-1888. godine da bi bila konačno dovršena tek 1914. godine.

Najvažnije arheološko nalazište u ovom dijelu Europe nalazi se na lokalitetu koji nema riješen status, pa danas anonimno počiva u gustoj vegetaciji nezaštićeno od propadanja i prepušteno zubu vremena.

Facebook komentari

komentara

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.