Smeđa vlasulja je životinjski organizam koji živi u obalnom morskom području i pripada porodici žarnjaka. Živi u plićacima i do par metara dubine pričvršćena za kamenje. Lovkama hvata sitne ribe i ličinke rakova. Otrov iz žarnih stanica smeđe vlasulje kupačima i svim onima koji se bave nekim aktivnostima u blizini smeđe vlasulje izaziva jako žarenje, ovisno o osjetljivosti kože, može doći do blagog crvenila, blagog otoka, a kod nekih ljudi se jave i otvorene plitke krvave rane na koži.

Posebnu pažnju treba pridati činjenici da vam na ruci ne ostane komad vlasulje koja je veoma ljepljiva, pa kako to obično biva prvo što napravimo je s prstima idemo brisati oči i tako prenesemo smeđu vlasulju na očni kapak što je izuzetno bolno, a i oko biva zatvoreno zbog reakcije na otrov.

Prevencija je vaša osobna osviještenost o tome da je vlasulja prisutna u cijelom obalnom području Jadranskog mora. Ispitajte teren ako će u njemu boraviti mala djeca koja u pravilu pokupe najviše ozljeda od vlasulja.

Prva pomoć kod opekline od  je što prije izići iz mora. Mjesto uboda svejedno treba isprati morskom vodom kako bi se odstranile preostale žarnice. Nikako ne ispirati običnom vodom kako se ne bi aktivirale zaostale žarnice. Hladni oblozi ublažuju bol . Terapija uključuje lokalnu primjenu masti (lidokain, kortikosteroid, antihistamin), a odlazak liječniku je potrebna kod izraženih simptoma.

Facebook komentari

komentara