Sognefjord u Norveškoj jedan je od dvjestotinjak velikih fjordova na zapadnoj obali Norveške. Iznad najvećeg i najdubljeg fjorda uzdižu se gotovo okomite planine granitnih zidova ponegdje do 1000 metara nadmorske visine.  Niz te granitne zidove u fjord se slijevaju slapovi nastali otapanjem leda na većim visinama. Na nižim padinama obitavaju borovi koji svojim korijenjem pronalaze uporište u pukotinama stijena što predstavlja fascinantnu borbu za opstanak u negostoljubivim uvjetima.

Krajolik Sognefjorda oblikovali su ledenjaci. Posljednji ostatak norveške ledene kape je ledenjak Jostedalsbreen, koji pokriva vrhove planina sjeveroistočno od Sognefjorda. On pokriva površinu od oko 425 kilometara kvadratnih i debeo je oko 300 metara. To je najveći ledenjak u kopnenom dijelu Europe.

Sognefjord

Sam fjord Sognefjord zadire duboko u kopno u dužini 205 kilometara. Prosječna širina Sognefjorda iznosi četiri i pol kilometara. Voda u fjordu duboka je oko 1300 metara. Ušće fjorda okruženo je mnogim otocima. U Sognefjordu su se nekoć skrivali vikinški brodovi. Razlika između oseke i plime je vrlo mala, pa je i voda u fjordu mirna.

Norveška se nalazi na istoj geografskoj širini kao  Aljaska i istočni Sibir, a Sognefjord je udaljen od arktičkog pojasa jedva oko 800 kilometara. No, sjevernoatlantska morska struja, ogranak Golfske struje donosi toplinu iz područja Kariba pa prevladava umjerena klima. U malobrojnim dolinskim područjima, ostacima nekadašnjih delta razvili su se gradići i industrijska središta iako život u ovom području nije lagodan. Poljoprivredne zgrade s bijelim zidovima, te crvenim i sivim krovovima od valovitog lima između urednih polja doprinose ljepoti cijelog okruženja.

Kada je vrijeme oblačno, magla koja dolazi s mora donosi hladnoću, a morska izmaglica i lagana kiša pretvaraju pašnjake u kaljužu kojom se probijaju sablasni obrisi ovaca, koza i goveda. Tijekom sunčanih dana strmi planinski zidovi bacaju duge sjene nad doline veći dio dana.

Sognefjord

Zbog krševitog reljefa uvijek je bilo teško putovati  ovim područjem pa se kao glavno prijevozno sredstvo koristio čamac. U  prošlom stoljeću izgrađene su moderne prometnice. Ova mistična ljepota prirode privlači mnogobrojne posjetitelje koji dolaze uživati u veličanstvenim planinskim krajolicima nacionalnog parka Jotunheimen poznatih Skandinavski planina. Područje Nacionalnog parka Jotunheimen vrlo je popularno među planinarima i omiljeno odredište planinarskih putnika.

Na interaktivnoj karti možete vidjeti točnu lokaciju Sognefjorda u Norveškoj.

Facebook komentari

komentara