Naravno, starost je period života koji stoji pred svima nama, kakva starost može biti, može biti ugodna i ispunjena, a u ova recesijska vremena može biti i veoma neugodna, odnosno neprimjerena životu osoba u trećoj životnoj dobi. Sve dok sami ili nama bliske starije osobe “moraju” biti smještene u dom za starije i nemoćne osobe, uopće nas ne zanima ta tematika, ali kada se ona nametne kao primarna tema, onda počinjemo uviđati važnost u odabiru adekvatnog i primjerenog mjesta u kojima će nama drage osobe provesti ostatak svog života.

Koliko je starački dom važan u životu osoba treće životne dobi znaju ljudi koji žive u staračkim domovima, njihove obitelji i naravno osobe koje u staračkim domovima skrbe o svim potrebama osoba koje se im povjerene na skrb. Izabrati pravo mjesto za život naših građana treće životne dobi nije niti najmanje lak odabir. Naravno, ne ovisi to uvijek o osobi koja pritisnuta godinama svjesno odlazi u starački dom, iz svjesne spoznaje da ne želi biti na teret obitelji i društvu. Ima jako puno slučajeva kada bez obzira na stav osobe koja odlazi u starački dom, najčešće njihovi potomci biraju smještaj koji ne zadovoljava korisnika staračkog doma i time daju konačan pečat, oslobađajući se “tereta” osobe koja je skrbila o njima dok su bili djeca, dok su ih odgajali, školovali, odijevali, hranili i skrbili o njima s puno ljubavi, onako kako samo to brižni roditelji čine.

Nasuprot njima su osobe koje s puno brige biraju smještaj u staračkom domu, odnosno u domu za starije i nemoćne osobe, sve što će učiniti, učinit će na dobrobit svojih voljenih, kojima treća životna dob donosi odluku o drastičnoj promjeni načina života, života gdje cijeli svoj život predajete u ruke osobama kojima je posao skrbiti o potrebama starijih i nemoćnih osoba, teška je to spoznaja i baš zato je obitelj koja pomaže u izboru adekvatnog staračkog doma, najbitniji faktor.
starostRaspitati se i provjeriti nekoliko ponuđenih opcija je jedini ispravni put, konzultirati se sa stručnjacima, provjeriti kvalitetu smještaja i usluge koje su na raspolaganju u staračkim domovima, te na osnovu svih dobivenih informacija, zajedno s osobom koja odlazi u starački dom, donijeti konačnu odluku, tj. izbor staračkog doma!

Da li je osobama koje odlaze u starački dom potrebno savjetovanje, naravno, razgovor sa stručnim osobljem, psihologom, koji će im objasniti da starački dom nije “zadnja postaja” u njihovim životima, već mjesto u kojemu će živjeti ispunjenu treću životnu dob, uz brigu profesionalnog osoblja i u društvu osoba iz njihove generacije s kojima imaju jako puno zajedničkih tema i interesa.

Ipak, kao što znamo, u staračke domove ne dolaze uvijek osobe koje su idealnog zdravstvenog stanja, svatko ima neki zdravstveni problem o kojemu će skrbiti osoblje u staračkom domu, kako za one s manjim zdravstvenim problemima, tako i za one sa zdravstvenim problemima koji zahvaćaju određeni dio populacije, poput demencije ili Alzheimera ili bilo kojeg drugog zdravstvenog problema, da li to utječe na osobe koje nemaju takvih zdravstvenih problema, naravno, svakodnevno gledanje takvog stanja kod drugih osoba nije nešto što uveseljava boravak u domu, ali je činjenica koju treba prihvatiti i nastojati živjeti s osobama koje imaju takav problem i staviti im se na raspolaganje!

Koliko država skrbi o osobama treće životne dobi, pa vjerojatno u skladu sa svojim mogućnostima i zakonima koji su propisani. Naravno živimo u vremenima kada kapital određuje skoro pa sve, pa tako i kvalitetu usluge u staračkim domovima, što je više novaca, to je i briga za voljene primjerenija, ali nije niti sva kupljena sreća u novcima idealna, jer kao što kažu pametni ljudi, novac vam daje samo mogućnost izbora i ništa drugo!

Ovaj članak je napisan nakon posjeta jednoj osobi koja sretna i zadovoljna živi svoj život u staračkom domu, ne samo da se toj osobi kvaliteta života poboljšala, već je sretna i funkcionalna kao prije dvadesetak godina, osjećaj je bio dirljiv i lijep!

Zato svi trebamo zapamtiti, sve će nas pitati starost, gdje nam je bila mladost, te na osnovu toga se sjetiti da ćemo i mi jednoga dana doći u situaciju da moramo izabrati starački dom, dom u kojemu ćemo živjeti svoju treću dob ili kako je netko to kazao, svoje zlatne godine. Potrudimo se da zlatne godine budu dostojne života svakog čovjeka!

Facebook komentari

komentara