Uluru – Ayers Rock najveći je kameni monolit na svijetu. Ovo golemo brdo od crvenog pješčenjaka strši usred suhe ravnice u samom središtu australskog kontinenta. Posjetitelje Uluru Aboridžani dočekuju tradicionalnim pozdravom “Pukulpa pitjama Asnanguku Ngurakutu” što u prijevodu znači “Dobrodošli u aboridžinsku zemlju”.

Uluru – Ayers Rock je monolitna stijena koja pri kretanju sunca na dalekom horizontu izgleda poput crvene užarene lave čije boje se prelijevaju tijekom cijelog dana od izlaska do zalaska sunca. Cjelodnevni spektakl od nježno narančaste nijanse, boje jantara, do grimizne mase poput užarenog ugljena dobro je poznat Aboridžanima koji ovdje žive pa nimalo ne čudi da je za njih oduvijek predstavljala sveto mistično mjesto. Temperaturne razlike variraju od zabilježenih -5 stupnjeva celzijusa tijekom zime do izrazito visokih +46 stupnjeva celzijusa u ljetnim mjesecima. 

Uluru – Ayers Rock

Arheološki nalazi pokazuju da je čovjek obitavao na ovom području prije više od deset tisuća godina. Europljanima je Uluru bila nepoznata do 1970.-tih godina kada su je istraživači Ernest Giles i William C.Gosse otkrili zalutavši u ovo područje. Nazvali su je po tadašnjem premijeru Južne Australije Henryju Ayersu. Danas je Uluru nacionalni simbol i pod zaštitom UNESCO, a godišnje ovo mjesto posjeti preko pola miliona znatiželjnih gostiju. Za šetnju oko Uluru potrebno je odvojiti četiri sata, a može ga se obići i u krećem vremenu ukoliko iznajmite vozača na motociklu. Danas se Uluru nalazi unutar granica Nacionalnog parka Uluru Kata Tjuta, a aboridžanski vodiči će vas dočekati gostoljubivo, predstaviti vam područje i upoznati vas sa svojom kulturom. Ulaznica u Nacionalni park Uluru Kata Tjuta iznosi 25 dolara i vrijedi tri dana.

Opseg ovog impoznatnog monolitnog pješčenjaka iznosi 9,4 kilometara i doseže visinu od 348 metara, te je posebno privlačan planinarima. Usprkos vrlo nepovoljnim vremenskim uvjetima velikih vrućina i opasnih vjetrova mnogi ljudi se odluče popeti na Uluru, pa je zabilježeno i 35 smrtnih slučajeva. Za uspon je potrebno oko dva sata.

Uluru – Ayers Rock

No, ukoliko poštujete kulturu starosjedioca nećete se penjati na Uluru već ćete uživati u pogledu na ovaj atraktivni pješčenjak iz podnožja. Za Aboridžane Uluru – Ayers Rock oduvijek ima ogroman duhovni značaj i penjanje na nju njima je neprihvatljivo, zabrinjavajuće i uvredljivo. Oni će vas zamoliti da ne fotografirate određena mjesta koja za njih imaju posebnu ritualnu vrijednost. Zbog toga su u podnožju postavili natpis na kojem piše da penjanje nije zabranjeno, ali vas mole da to ne činite ukoliko želite iskazati poštovanje njihovoj kulturi i običajima. Nakon tako jednostavne i iskrene molbe starosjedioca, tko se ima srca penjati na Uluru ?

Uluru – Ayers Rock

Facebook komentari

komentara