Viseći most Geierlay – Geierlay Suspension Bridge ili jednostavno Geierlay predstavlja pravu turističku atrakciju posjetiteljima iz cijelog svijeta, a nalazi se između mjesta Mörsdorf i Sosberg u Njemačkoj.  Most je ukupne duljine 360 ​​metara i jedan je od najdužih mostova u Europi. Maksimalna visina iznad tla je oko 100 metara. Lokacija ovog pješačkog visećeg mosta je u Hunsrücku i prelazi Mörsdorfer Bachtal.

Most je izgrađen prema nepalskom modelu, poput Triftovog mosta u Uri (Švicarske Alpe). Studija izvodljivosti, koncept turizma, koordinacija projekta i upravljanje izgradnjom provedene su od strane Gradskog ureda za planiranje i okolišno planiranje grada Bopparda. Planiranje, statiku i izvođenje mosta obavile su švicarske tvrtke iz Chura.

Geierlay Suspension Bridge sa svojom dužinom od 360 metara smatrao se najdužim visećim mostom u Njemačkoj do izgradnje Titan RT-a na brani Rappbode 2017. godine. Most nosi maksimalno opterećenje od 76,5 tona, što odgovara oko 950 osoba s pretpostavljenom prosječnom težinom od 80 kg. Ideja o ovjesnom mostu nastala je 2006.godine u Mörsdorfu prilikom planiranja obnove sela, no u početku je odbačena kao potpuno nerealistična. Ideja je ponovno isplivala na površinu 2010.godine, te je prihvaćena i potaknuta je njena realizacija. Izgradnja je započela krajem svibnja, 2015.godine, a otvaranje je zakazano za 3. listopada, 2015. godine.

Naziv mosta preuzet je od naziva okruga na kojem se nalazi: Stjenovita padina nazvana Geierslay, koja je vjerojatno dobila ovo ime, jer u blizini stijene žive brojne ptice grabljivice.

Mostu se može pristupiti besplatno i otvoren je tijekom cijele godine, osim za vrijeme oluja. Zbog očekivane velike posjećenosti ovom atraktivnom mostu, na prilaznim punktovima uređeno je nekoliko parkirališta, a ljubitelji prirode mogu uživati u kružnim šetnjama po uređenim planinarsko-pješačkim stazama s pogledom na Geierlay iz raznih perspektiva.

U prva četiri tjedna nakon otvaranja Geierlay je posjetilo oko 45 000 ljudi. 30. prosinca, 2015. godine službeno je dočekan stotinu tisućiti posjetitelj, a nakon godinu dana, most je posjetilo više od 370 000 posjetitelja. No, oko 20 posto znatiželjnika uživa u samom pogledu na Geierlay bez da uopće zakorače na njega. 

Godišnji troškovi održavanja su oko 14 000 eura. No, prihodi od korištenja energije vjetra u Mörsdorfu omogućuju općini da refinancira te troškove. Naime, na ovom i širem  području vrlo je razgranata mreža vjetroelektrana. 

Tehnički podaci:

Nosiva konstrukcija sastoji se od četiri donja spiralna kabela promjera 40 mm i dva spiralna kabela koji također služe kao rukohvati, debljine 32 mm. Sidra užadi za vješanje izvedena su sidrenim šipkama promjera 63 mm, koje su cementirane do 25 m duboko u stijeni.

Dijagonalno ispod donjih užadi opterećenja provedena su dva parabolično postavljena užeta za opterećenje vjetrom, koja su montirana sidrima dubine 9 m u stijeni. Na tim užadima most je napet koso prema dolje, pri čemu je bočno stabiliziran, tako da se ne prevrće uslijed jakih vjetrova i općenito pokazuje prigušeno vibracijsko ponašanje.

Četiri drvene daske pješačke staze (širine 0,85 m, debljine 6 cm), svaka međusobno udaljene 10 mm, izrađene su od tlakom impregniranog douglasovog drva, koje je dopušteno u Njemačkoj kao konstrukcijsko drvo za nosive konstrukcije. Čelična konstrukcija izrađena je od čelika. Razmak između užeta za ogradu omogućuje prostiranje od 1,40 m na razini ramena. Stoga je most samo za pješake, dok se bicikli moraju gurati.

Interaktivna karta:

Facebook komentari

komentara