Vrh Europe – Top of Europe u Švicarskim Alpama predstavlja fascinantno mjesto koje bi gotovo svatko poželio osobno doživjeti. Regija je popularna među zimskim skijašima, planinarima i alpinistima, a Jungfrau željeznica omogućuje turističkom posjetitelju bliski susret s moćnim planinama Bernskih Alpa bez alpinističke opreme i mukotrpnog uspinjanja strmim liticama. No, unatoč toplim ljetnim temperaturama u dolini, Jungfrau željeznicom vrlo brzo stižete u područje oštrog, hladnog planinskog zraka i moćnih vjetrova te vam je potrebna sva zimska oprema. 

Bernske Alpe

Jungfrau željeznica (njem. Jungfraubahn) prolazi spektakularnim, veličanstvenim krajolikom unutar područja Jungfrau-Aletsch gdje je smještena svjetski poznata trojka Eiger, Mönch i Jungfrau, a ime je dobila po najvišem vrhu Junfrau (4158 m) što u prijevodu znači djevičanski. Početna dionica na otvorenom kulminira na Eigergletscheru (2.320 m), što ga čini drugom najvećom željeznicom na otvorenom u Švicarskoj. 

Glečer

Ovdje se nalazi i najduži glečer u Europi – Aletsch ( 22 km).

Najviša željeznička postaja u Europi nalazi se na 3 454 metara nadmorske visine, a 9 kilometara željezničkog prometa gotovo u cijelosti se odvija unutar tunela kroz planinske masive ovih fascinantnih vrhova. Tunel Jungfrau sadrži dvije postaje unutar tunela, gdje se putnici mogu iskrcati kako bi razgledali ove planinske masive iz neposredne blizine kroz ugrađene prozore tunela. Ovdje vam se pruža pogled na povijesno tragično i moćno Sjeverno lice Eigera ( North face Eiger) poznato po katastrofalnoj tragediji  iz 1936. godine ( Nordwand – Neosvojiva planina ).

Gradnja Jungfrabahna započeta je davne 1896. godine žustrim radovima da bi se dvije godine kasnije otvorila prva dionica u podnožju Eigera. Dugi niz godina radovi su tekli i dionice su se otvarale jedna po jedna, da bi 16 godina nakon početka gradnje konačno bio probijen ledenjak u Jungfraujochu (21.02.1912.). Iste godine, 01. kolovoza, otvorena je Postaja Junfraujoch. Danas se na Junfrajochu nalazi “Kuća iznad oblaka”, istraživačka stanica i opservatorij “Sfinga”.

Od samog početka gradnje bio je jasno da parna lokomotiva nije adekvatno rješenje za željeznicu koja većim dijelom prolazi ledenim planinskim tunelima, pa se realizirala ideja o elektrifikaciji trofaznom električnom energijom još u ono doba. Jungfraubahn je jedna od četiri željeznice u svijetu koja koristi trofaznu struju. Osim toga, željeznica koristi sustav zupčanika postavljen među tračnicama kako bi omogućila vlaku kretanje gore-dole bez potrebe za konvencionalnim kočnicama. Stoga, tehnološka oprema za vuču lokomotive ovom spektakularnom planinskom željeznicom uključuje specifične kombinirane zupčanike.

Unatoč ekstremnim vremenskim uvjetima, Junfraubahn prometuje tijekom cijele godine bez zastoja i bez kašnjenja. U tu svrhu posjeduju i specijalnu lokomotivu sa snježnim plugovima, puhačima za snijeg s podesivim dometom 15-35 metara, dva vučna motora i još dva dodatna motora za puhače snijega koji se pokreću električnom energijom pomoću vučnog transformatora i pretvarača.

Uspon na Eiger

O vrijednosti i značaju Junfraubahna dovoljno govori činjenica da su ovi vrhovi upisani u UNESCO svjetsku kulturnu baštinu zbog iznimne ljepote, vrijednosti i bogatstva informacija o formiranju planina i ledenjaka, te klimatskim promjenama.

Interaktivna karta:

Facebook komentari

komentara