Zaleđe Stjenjaka u Kanadi ogromno je područje zapanjujuće ljepote i raznolikosti. Nacionalni park Banff pokriva preko 6600 kvadratnih kilometara planinskih vrhova, livada, jezera, ledenjaka i vrućih mineralnih izvora protežući se uz istočne vrhove Stjenjaka. Ovo je najstariji nacionalni park u Kanadi osnovan daleke 1885. godine u kandskoj pokrajini Alberta.

Zadivljujuća snaga leda oblikovala je zemlju zapanjujuće oprečnih ljepota sa najvećim ledenim pokrovom Sjeverne Amerike – Columbia  (325 km2), rijekama i ledenjačkim jezerima smaragdnog odsjaja u kombinaciji sa južnom toplom stranom i termalnim izvorima, tvoreći prirodne preduvjete iznimno bogate raznolikosti krajolika i vegetacije. Golemi ledenjaci odvajaju se od ledenog pokrova na sjeveru meljući pod sobom stijene u prah. To “kameno brašno” postaje naplavina koja zamućuje ledena jezera stvarajući mulj uslijed kojeg jezero pod sunčevim zrakama poprima smaragdni odsjaj.

Banff

Smaragdna jezera obrubljuje bogata vegetacija sa gustim šumama smreke, bora, johe, vrbe, topole i javora dok su šumovite planine prošarane livadama prepunih vrijeska i plavih zvončića. Na području ovog ogromnog parka zabilježeno je 56 vrsta sisavaca i oko 280 vrsta ptica. 

Najpoznatiji stanovnici ovog područja su grizliji i kanadski crni medvjedi. U alpskom krajoliku ledenjaka i ledenjačkih dolina obitavaju divokoze i svizci, dok u vlažnijim područjima borave losovi, dikobrazi i dabrovi. Područje Nacionalnog parka Banff dom je mnogih grabežljivaca kao što su pume, risovi i vukovi, te biljojeda poput wapita i jelena.

Planina Amery
Planina Amery

U divljem i teško dostupnom dijelu Parka  na  3329 metara nadmorske visine provokativno se uzdiže vrh planine Amery. Planina nosi ime po Leopoldu Ameryu, britanskom novinaru i političaru koji je prvi dosegao vrh ove impoznatne planine u svojoj 56 godini života. Leopold Amery posjetio je dva puta ove kanadske planine opisavši ih u knjizi “In the Rain and the Sun”.

Nacionalni park Banff ima preko 1600 kilometara prohodnih puteva za planinare i izletnike te predstavlja jedno od najposjećenijih mjesta na svijetu što predstavlja opasnost za njegov ekosustav.

Banff

Istražujući ovu temu naišli smo na jednu zgodnu anegdotu koja  datira iz 1858. godine.  Geolog James Hector te je godine istraživao dolinu rijeke Bow u kanadskom dijelu Stjenjaka. Prilikom jednog prelaska preko rijeke Hector se onesvjestio uslijed snažnog udarca u prsa koji je zadobio od teretnog konja s kojim je prelazio rijeku. Tako onesvještenog pronašli su ga indijanski vodiči, te zaključivši da je mrtav htjeli su ga pokopati u zemlju. Srećom,  Hector se pravovremeno probudio odbijajući ući u grob.

Po ovom incidentu rijeka i prijevoj na rijeci dobili su ime Kicking Horse ( Konj koji se rita).

U nastavku možete pogledati interaktivnu kartu s lokacijom Nacionalnog parka Banff.

Facebook komentari

komentara