Zelembać je naš prekrasni mali reptil i to je prava istina, jer svatko tko ga je barem jednom u životu vidio, ostao je oduševljen prekrasnim izgledom i spektrom zelene boje koja mu je ujedno i najbolja kamuflažna obrana od predatora.

U našim krajevima prirodni neprijatelji su mu razne sokolovke, domaće i divlje mačke te u konačnici najveći neprijatelj, naravno čovjek, istina, čovjek ga ne lovi radi prehrane kao ostali prirodni neprijatelji ali mu nesmiljeno uništava životni okoliš.

Tužna je spoznaja da gušter koji je preživio milijune godina sada mora strepiti od opasnosti u obliku čovjeka, ipak ima i lijepih primjera suživota čovjeka i zelembaća, zelembać je kao i čovjek “zaljubljen” u mala pitoreskna mediteranska mjesta, zelenilo, kamen na kojemu se može sunčati i mnoštvo hrane, ali tu je i jedno čudo, ljudi u tim malim pitoresknim mjestima još uvijek ne uništavaju okoliš u tako velikoj mjeri kao što je to na područjima koja bivaju iskrčena od svega prirodnog poradi ekonomske koristi.

Zelembać se prvenstveno hrani kukcima, skakavci su mu poslastica, a tu je i dugi niz ostalih kukaca, navodno jako voli puževe, a neki kažu da su prisustvovali činu napada zelembaća na male poljske miševe, također se ne ustručava pojesti manje vrste guštera, dakle jedan pravi mali predator, mali za nas ljude, ali za svoj plijen itekako velik.
Veličina zelembaća je do 16 centimetara s time da rep zna biti i duplo duži, pa u konačnici vizualni izgled zelembaća odaje jednu ne tako malu životinju.

zelembaćFotografija mužjaka i ženke zelembaća: Mathieu CAUNES

Mužjaci su zelene boje, dok ženke u odnosu na mužjaka imaju malo manju glavu i njihova boja varira od zelene do zelenkasto smeđe. Trbuh zelembaća je žućkaste boje, a spolno zreli mužjaci imaju plavu boju oko vrata, tu plavu boju oko vrata dobivaju i ženke ali je znatno svjetlija u odnosu na mužjakovu.

Jedna bitna napomena, zelembać se ne smije držati kao terarijska životinja, odnosno u zarobljeništvu, kao i sve ostale autohtone divlje životinje, osim u slučaju ako životinja nije sposobna za samostalni život u prirodi, ocjenu o sposobnosti življenja divljih autohtonih životinja u prirodi daje veterinar!

Izdvojena fotografija: Uoaei1

Facebook komentari

komentara