Gubal je glazbeni instrument čiji su dizajneri i proizvođači PANArt Hang Manufacturing Ltd. Kada smo, ne tako davno, pisali o hangu, najavili smo da ćemo njegovog nasljednika predstaviti nekom drugom prilikom.

Pa, eto – ovo je ta prilika i zaista ćemo ga samo predstaviti jer ne znamo puno o ovom novom instrumentu. Gubal je nastao kao nasljednik popularnog hanga s kojim ima dosta sličnosti, ali zbog bitnih razlika proizvođači su odlučili ovom instrumentu dati novo ime.

Gubal je službeno predstavljen u ljeto 2013. godine povodom 20-godišnjice PANArta, te je registriran pod njihovim zaštitnim znakom. Iza imena PANArt stoje Sabina Schärer i Felix Rohner iz mjesta Bern u Švicarskoj.

Osim vizuelno vidljivih preinaka u samom vanjskom dizajnu, gubal ima okrugli otvor za zrak sa gornje strane te uz unutrašnje preinake ima povećane mogućnosti proizvoditi jači bas zvuk, za razliku od hanga. 

U svakom slučaju, PANArt su uspješno otvorili novo područje glazbene komunikacije i izražavanja sa proizvodnjom svojih autentičnih glazbala. 

Ukoliko vam je promaklo pa se niste stigli upoznati sa Sabinom, Felixom i pretečom gubala, informacije o njima možete potražiti na linku:   Hang

Izdvojena fotografija: Youtube

Facebook komentari

komentara