Ptica izrazito simpatičnog i lijepog izgleda, obdarena simpatičnim oblikom glave i veoma primjetnim kljunom koji asocira na kljun papagaja po kojemu je ova ptica na našem području i dobile ime morski papagaj, na engleskom jeziku je nazivaju puffin.

morski papagaji

Morski papagaj je ptica koja obitava u arktičkom krugu na ledenim santama veći dio godine, a na kopno obično na stjenovite obale Grenlanda, Kanade, Islanda, Rusije, Skandinavije, Irske i Francuske te na Farske otoke koji su im omiljeno odredište dolazi u proljeće kada kreće sezona parenja i tu ostaju do kraja ljeta sve dok im mladunci ne ojačaju odnosno nauče letjeti i samostalno loviti ribu, rijetko tko na prvi pogled može pretpostaviti kako se radi o ptici koja je iznimno vješt ronioc i vrhunski ribolovac.

morski papagaj i mladunac

Zanimljiva je činjenica kako im je kljun crvene boje samo za vrijeme sezone parenja kako bi bili što privlačniji svojim partnerima, a nakon toga se ljuska kljuna lagano ljušti i kljun poprima crno sivkastu boju.

Kao što smo kazali, vrhunski ronioci i plivači zahvaljujući plivajućim kožicama na nogama i kratkim krilima koja im pod vodom daju snažan potisak. Istina, dok lete moraju veoma snažno i brzo zamahivati s krilima kako bi se održali u zraku, čak do četiristo zamaha u minuti, a zahvaljujući takvoj brzini dostižu brzinu leta oko 80 kilometara na sat.

Morski papagaji su monogamne ptice i uvijek imaju jednog partnera kojem su vjerni do kraja života koji iznosi oko 20 godina, ipak za vrijeme surove arktičke zime ne drže se svog partnera već se samostalno brinu za sebe, a tek ih proljetni zov ljubavi opet ujedinjuje.

morski papagaji

Morski papagaji su kao i mnoga druga stvorenja na svijetu osjetila ljudsku gramzivost, naročito u 19. stoljeću i početkom 20. stoljeća kada im je brojnost drastično pala zbog prekomjernog izlova.

Morske papagaje i dan danas love na Islandu i Farskim otocima kao deliciju koja se nudi u skoro svakom ugostiteljskom objektu kao dio nacionalne kuhinje. Lov na morske papagaje je karakterističan, koristi se mreža postavljena na velikom obruču kojom lovac hvata morske papagaje poput leptira dok se ovi u niskom letu prema moru obrušavaju preko livada.

Mi ćemo toj maloj i simpatičnoj morskoj ptici poželjeti siguran let i ribolov, a naročito puno sreće dok obitavaju na kopnu gdje ih vrebaju predatori s mrežama.

Facebook komentari

komentara