Možda – Nitko ništa ne zna, krhko je znanje…

Toliko istina, tvrdnji i životnih mudrosti ponuđeno nam je na dnevnoj bazi u slici, riječi, boji, zvuku i virtualno. No, iskustvo nas uči da vremenom nekako postanemo oprezni od tih nepobitnih činjenica i tvrdnji. Iskustveno smo naučili da uvijek postoji druga perspektiva, mrtvi kut, fatamorgana, déjà vu (već viđeno), fotomontaža, različita percepcija i drugačije sjećanje, tuđe cipele, osobni doživljaji, individualna iskustva i još mnogo štošta. 

Možda – je riječ mudrih misli

Možda – je  opcija, izbor i alternativa

Možda – je mogućnost i sloboda odabira

Najviše ispadneš glup pred samim sobom kada si potpuno siguran da znaš… Život to tako posloži, smjesti ti iskustvo kojim te uči da nisi sveznajući. Što prije shvatiš, prije će prestati beskonačno ponavljanje iskustvenih lekcija na tu temu u školi života.

Ne, ništa nije apsolutno, sve je relativno. Možda puno puta nije ni važno. Možda bi trebalo doista češće uzeti u obzir:

Možda – možda da, a možda i ne

Možda – moglo bi da bude, a možda i nije

Možda – može biti, ali ne mora da bude

… kada je u pitanju vremenska prognoza, kada čujemo neku priču, kada razmatramo različita pojedina sjećanja na zajednička iskustva, kada međusobno razgovaramo ograničeni s individualno različitim poimanjem terminologije, kada smo sigurni u neizvjesno, kada nema dileme, kada smo 100 % sigurni. 

optička varka

“Možda…
Najmudriji odgovor na konačna pitanja.
Riječ koja ukazuje na otvorena vrata i široke horizonte. Ne vjerujem u to da je značenje života :zagonetka koju treba razriješiti.
Život jeste. Ja jesam. Svašta može da se desi.
A ja vjerujem da svome životu mogu dati novo značenje.
Neizvjesnost je sreća u formi nesreće.
Da sam apsolutno siguran u sve, proveo bih život u patnji, bojeći se smrti. Ali, pošto je uvijek sve moguće, čuda su uvijek negdje u blizini i nikada neće prestati da se događaju.
Vjerujem da čovjekova sloboda može da se definira jednom jedinom riječju koja, poput sićušnog podupirača, omogućava vratima postojanja da ostanu otvorena.
Ta riječ je: Možda.”

Robert Fulghum: Maybe – Maybe Not

Magija

“Ja vjerujem da je mašta jača od znanja, mit je moćniji od povijesti, snovi su mnogo snažniji od činjenica, nada uvijek pobjeđuje iskustvo, smijeh je lijek za tugu i da je ljubav jača od smrti.”

Robert Fulghum

Facebook komentari

komentara