Snaga i moć prirode je neukrotiva, a njeni nestašluci su vrlo zamjetljivi na moru. Razorna snaga morskih struja i valova uz plime i oseke  kontinuirano oblikuju obale, otoke i hridi. Ponekad je ta igra nestašna, a ponekad djeluje zastrašujuće potpuno opravdano pobuđujući u čovjeku strahopoštovanje.

Tijekom posljednjeg vikenda u siječnju, 1953. godine poklopile su se plime s orkanskim vjetrovima na Sjevernom moru. Njihova ujedinjena golema razorna snaga prouzročila je valove koji su prešli preko brana u istočnim dijelovima Velike Britanije i Nizozemske preplavivši gotovo 3000 kvadratnih kilometara kopna i odnijevši ukupno 2107  ljudskih života u te dvije države.

Čovjek nastoji upoznati prirodu kako bi je mogao kontrolirati i ukrotiti. No, koliko god se određeni ciklusi ponavljaju u predvidivim intervalima priroda će uvijek pronaći načina da nas iznenadi pokazujući nam svoju neukrotivu ćud i snagu.

Ponekad u sumrak, kada se sve utiša i smiri, čini se kao da i more ima potrebu odmoriti se od svojih nestašluka. U tim trenucima ono se prostire pred nama poput umornog starog ratnika sa svom svojom mističnošću.

Ta nestašna igra mora inspirirala je i ovu našu fotogaleriju: 

 

Facebook komentari

komentara