Nordwand – Neosvojiva planina njemački je film iz 2008. godine, snimljen prema istinitim događajima iz 1936. godine, kada se nacistička Njemačka priprema za Olimpijske igre, a planinari iz cijele Europe kreću u osvajanje zloglasnog masiva Eiger. 

Njemački alpinisti Toni Kurtz i Andreas Hinterstoisser – Andi kreću u osvajanje još uvijek neispenjanog vrha Nordwand na Eigeru u Švicarskoj.  Sjeverno lice planine s 1 800 metara okomitom stijenom predstavlja posljednji izazov Europe, a Toni i Andi pripremaju se za njegovo osvajanje izrađujući sami svoju opremu. Sam događaj je politički obojen osvajačkim apetitima nacističke Njemačke uoči Olimpijskih igara što je izazvalo veliku medijsku popularnost. Luise, koja je svoje djetinjstvo provela sa Tonijem i Andijem našla se usred ovih zbivanja sa zadatkom. Luise Fellner, zaposlena u uredništvu lista Berliner Zeitung dobila je zadatak pronacistički orijentiranog glavnog urednika Henry Arau napraviti senzacionalističku reportažu o ovom događaju. No, Luise je emotivno upletena u ovu tragičnu priču. 

Legenda o Eigeru kaže da je ogroman ljudožder (njem. Ogre) živio na planini i proždirao svakog tko bi se na njoj našao. Po njemu je ova neosvojiva planina dobila ime. I zaista, Eiger predstavlja smrtonosnu zamku i grobnicu mnogih  planinara. Toni i Andi izgubili su svoje živote na sjevernom licu planine uslijed niza nesretnih okolnosti u tragičnom događaju koji je prikazan u filmu Nordwand.

Facebook komentari

komentara