Pokrivalo za glavu ima razne funkcije. Ponekad štiti glavu od sunca, ponekad od hladnoće, vjetra i kiše, a ponekad predstavlja modni detalj, sastavni dio tradicionalne nošnje ili jednostavno zabavan ukrasni predmet.

Kroz prošlost pa do današnjega dana u svim dijelovima svijeta koristila su se raznorazna maštovita pokrivala za glavu od perjanica, marama, turbana, kapa, šilterica, šešira i raznoraznih zaštitnih kaciga. Često neizostavan dio folklora ili uniformiranja stoljećima je prisutan u kulturi odijevanja još od faraonskog doba. U pojedinim kulturama šeširi su imali simbolično značenje ili su se pak koristili za isticanje društvenog statusa. U nekim kulturama nezamislivo je hodati gologlav naokolo.

Dizajn se mijenja, zastarijeva da bi se opet  vraćao u modu, ali funkcija uvijek ostaje ista. Koriste se i najraznovrsniji materijali obzirom na funkciju. U svakom slučaju, to je i dan danas lako uočljiv detalj koji odmah privuče pažnju zbog čega se gotovo uvijek poistovjećuje sa modnim dodatkom trendsettera bez obzira na njegovu stvarnu svrhu i namjenu.

Stoga nimalo ne čudi što je ovaj modni rekvizit vječito izložen hirovima mode, te neiscrpna inspiracija maštovitosti, kreativnosti i estetike.

Što god da nataknete na glavu tijekom ovih uzavrelih ljetnih dana poželjno je da ima što širi obod.

  

Facebook komentari

komentara