Polarni dan je vremenski period tijekom kojeg sunce ne zalazi ispod horizonta. Polarni dani nastaju u mjestima koja su sjeverno od sjeverne polarnice ili južno od južne polarnice. Na samim polarnicama, polarni dani traju 1 dan.

Polarni dan ili ponoćno sunce je prirodni fenomen koji se pojavljuje sjeverno od Arktičkog kruga i južno od Antarktičkog kruga, a tijekom kojeg je sunce vidljivo 24 sata na dan, odnosno uopće ne zalazi ispod obzora. Vrijeme tijekom kojeg sunce ne zalazi ovisi o zemljopisnom položaju mjesta, a varira od 20 sati na samim krugovima do 186 dana na polovima.

Na samoj sjevernoj polarnici, samo se jedan polarni dan pojavljuje i to 22. lipnja, dok na samom sjevernom polu (90°n) traje cijelu ljetnu polovicu godine (od 21. ožujka do 23. rujna).

Na južnoj Zemljinoj polukugli, polarni dani nastaju južnije od paralele 66°33′ S. Na južnoj polarnici postoji samo jedan polarni dan i on nastaje 22. listopada dok na Južnom polu (90°S) polarni dani traju cijelu zimsku polovinu godine (od 23. rujna do 21. travnja). 

Budući da Antarktika nema stalnih stanovnika, jedina populacija koja redovito doživljava ovaj fenomen je ona na Aljasci, Grenlandu, Islandu te u sjevernim dijelovima Kanade, Švedske, Norveške, Finske i krajnjim dijelovima Rusije poput Novaje Zemlje i grada Murmanska. 

Suprotni fenomen je kada sunce uopće ne izlazi, a zove se polarna noć.

Facebook komentari

komentara