Emma Gatewood je prva žena koja je uspješno solo propješačila Appalachian trail.

Appalachian trail je planinarska staza (skraćeno poznata kao AT, a puni naziv Appalachian National Scenic Trail) koja se proteže istočnim dijelom Sjedinjenih Država između planina Springer u saveznoj državi Georgia i Katahdin u saveznoj državi Maine dužinom 3 489 kilometara. AT na svom putu povezuje 14 američkih država, a put prolazi šumovitim i divljim područjem, iako neki dijelovi prolaze i gradovima, cestama ili farmama.

Appalachian trail

Emma Rowena Gatewood, poznata kao Grandma Gatewood (25. listopada 1887. – 4. lipnja 1973.) bila je prva žena, pionirka koja je propješačila AT u jednoj sezoni.

U dobi od 67 godina, 1955.g., baka Emma je svojoj odrasloj djeci rekla da ide u šetnju. Nisu pitali gdje i koliko dugo, jer se ona znala brinuti o sebi. Nekoliko godina ranije, baka Emma je pročitala članak u National Geographic-u o AT-u.

Pješačila je prosječno oko 30-35 kilometara dnevno. Nosila je sa sobom domaću traper vreću napunjenu dekom, plastičnim tuš-poklopcem, šalicom, bočicom za bebe za vodu, mali lonac, žlicu, švicarski nož, pribor za prvu pomoć, igle, svjetiljku, komad konopa, kabanicu, topli kaput, presvlaku odjeće i tenisice Keds.  Ljubaznost neznanaca koji su živjeli u kućama duž staze olakšao joj je putovanje u nabavci hrane i pronalaženju skloništa. Mnoge noći provela je na klupama za piknik. Dok je bila na stazi, baka Emma se najčešće hranila grožđicama, orašastim plodovima, kockicama pilećeg bujona i  sličnom hranom koja se može jesti hladna.

Dan prije penjanja na Mt. Katahdin da bi dovršila svoj pohod 1955. godine, pala je i slomila naočale, ozlijedila lice i istegnula gležanj. Popela se na Mt. Katahdin jednog hladnog i vjetrovitog dana. “Dugo mi je trebalo da stignem do vrha”, rekla je. “Kad sam svoje ime upisala u registar, nikada se u životu nisam osjećala tako usamljeno.”

Njena stopala bila su otečena za dva broja veću obuću od one koju je inače nosila, a nosila je tenisice Keds koje je smatrala vrlo udobnom i prikladnom obućom za hodanje.  25. rujna 1955., nakon pet mjeseci baka Emma je stigla na cilj.

Dvije godine kasnije, ponovno se vraća na AT, ovaj put kako bi mogla “više uživati”, te postaje prvom osobom koja je dvaput pješačila cijelim Appalachian trailom. Godine 1964. ova nevjerojatna žena, u dobi od 77 godina pješačila je stazom treći put, ovaj put ga je prelazila u etapama.

AT

Emma Rowena Caldwell nije imala nimalo lak i ugodan život. Rođena je u siromašnoj obitelji iz Ohaja, kao jedno od petnaestoro djece. Od svoje devetnaeste godine živjela je u braku s nasilnim suprugom, rodivši jedanaestoro djece. Kad bi joj muž postao brutalno nasilan, bježala je iz kuće u šumu gdje bi nalazila utočište u samoći. Iako u to doba razvod nije bio nimalo popularan, uspjela se razvesti tek 1940. godine.

Baka Emma umrla je kod kuće 4. lipnja, 1973.g., u dobi od 85 godina. U vrijeme svoje smrti imala je 24 unuka, 30 praunuka i jedno rođeno pra-praunuče. Ova inspirativna žena ugazila je svojim stopama neizbrisiv trag u povijesti planinarstva.

Video:

Facebook komentari

komentara