„Prošlost i budućnost ne postoje, one samo posuđuju svoju stvarnost upravo iz sadašnjeg trenutka.“

Život u sadašnjosti nije uvijek jednostavan. Toliko toga nas odvlači od sadašnjeg trenutka, bilo da je vezano za prošlost ili za budućnost. Hodamo ulicom potpuno odsutni dok nam misli lutaju u oba smjera. Svejedno da li nas zaokupljuju brige, problemi i obaveze koji su pred nama ili smo odlutali za svojim uspomenama. Kako god bilo, najmanje smo svjesno prisutni u sadašnjem trenutku, nepovezani sami sa sobom i sa svijetom oko sebe.

Nije problem u našim uspomenama, kao što nije ni u planiranju budućnosti. Problem je jedino u nepovratnom gubitku sadašnjeg trenutka. Kako to osvijestiti i promijeniti ? Ukoliko provodite dovoljno vremena u prirodi, tada ste u prednosti. U prirodi se to najlakše postiže. Harmoniju i sklad vanjskoga svijeta upiti u sebe i ostati usredotočen u prostoru i vremenu najlakše je postići u prirodi. Zbog toga što se u prirodi stalno nešto zbiva. Sve je prepuno boja, zvukova i pokreta i svaki trenutak je potpuno drugačiji. Igra vjetra i dnevnog svijetla podržava stalno gibanje. Biti svjestan sebe u tom prostoru, svoga disanja, svojih koraka i svoga daha nije nikakvo umijeće već samo prirodna usklađenost.

U takvom ambijentu, kada sretnete čovjeka, vi se pozdravite, usput osmjehnete, a možda se upustite i u malo duži razgovor. U gradu ne obraćate pažnju na toliko toga oko vas. Ne obraćate pažnju na prolaznike, ne osmjehujete im se i ne pozdravljate. Možda vam se čini da je oko vas previše ljudi koji ne zaslužuju vašu pažnju. Ne primjećujete toliko detalja uronjeni u svoju rutinu dnevnih briga i obaveza. Dobrim dijelom beskorisnih. Odsutno hodate gradom, odsutno upravljate vozilom u gradskom saobraćaju fokusirani svojim mislima na neke događaje koji su se ranije zbili ili možda na neke koji vas tek očekuju u bliskoj budućnosti.

Kako stanje prisutnosti praktično prenijeti u našu svakodnevnicu? Čini se nemogućim iako to uistinu nije, a sve ostalo su samo loše navike i izgovori.

Krenite u novo jutro sa tom mišlju i pokušajte ostati potpuno  fokusirani na sebe i svoje okruženje. Promatrajte. Kakve je boje jutro. Da li je topao vaš dah. Kakvi sve zvukovi dopiru do vaših ušiju. Početi ćete primjećivati stvari i detalje na koje ste potpuno zaboravili da postoje. Promatrajte ljude s kojima se mimoilazite. Jesu li i oni odsutni i zamišljeni. Pozdravite ih, osmjehnite se. Neka vam bude zabavno. Igrajte se. Trgnite ih bar na trenutak iz njihove obamrlosti. Možda će biti iznenađeni i zatečeni, a možda ćete osjetiti njihovu svjesnu prisutnost i zadovoljstvo jer naši energetski valovi putuju, mi ih šaljemo i primamo.

To je otprilike poput onog  poznatog refrena „nemoj misliti na torticu“. Nemoj misliti. Nemoj dozvoliti da tvoj um nesuvislo upravlja tvojim mislima. Kontroliraj svoj um i svoje misli. Jednostavno ostani prisutan, promatraj i osluškuj otkrivajući sadašnje trenutke koji bi inače bivali zauvijek nenadoknadivo izgubljeni.

Dok se krećete, bilo da hodate ili trčite, fokusirani ste na svoj dah i ritam srca. Svijesni ste svojih koraka i osjećate tlo pod svojim stopalima. Svijesno primate svaku svoju misao i puno lakše je kontrolirate. Um je vaš alat i nemojte mu dozvoliti da on upravlja vama umjesto vi njime. Koristite ga jednako tako kao što koristite svoje ruke i noge.

Jednom, kada se ta igra u vama pokrene, brzo vam prijeđe u naviku. U početku ćete često opet tonuti u svoju rutinsku odsutnost i misli će vam neposlušno lutati od nemila do nedraga. Onda ćete opet na trenutak toga postati svjesni, zatim usmjeriti pažnju na nešto što je zaista prisutno. Sve lakše i sve češće ćete se vraćati u sadašnji trenutak. U njemu ćete pronaći cjelovitost i ravnotežu. U njemu ćete otkrivati i doživljavati sebe i okolinu na jedan sasvim novi i drugačiji način. I iz te perspektive svi vaši problemi i uspomene koji su vas donedavno gušili, neće više imati onu težinu. Jer zaista, sadašnji trenutak je jedino s čim uistinu raspolažete i on traje upravo onoliko koliko se vi zadržavate u njemu. Nemojte ga bespotrebno zanemarivati. Budite što češće u sadašnjosti.

 

Facebook komentari

komentara