PUT Nejca Zaplotnika postao je klasik slovenske alpinističke literature, ali ovo književno djelo nije rezervirano isključivo za krugove planinara i alpinista. Nejc piše o svim aspektima života na jedan originalnan, iskren i osebujan način.

„Dokle seže pogled, posvuda samo planine. Drski, stjenoviti šiljci, ledenjaci, veličanstvene, ledene padine najviših vrhova svijeta. Stenjanje leda poda mnom, snježne mećave, hladne polarne noći, umirujući žubor ledenjačkog potoka što ga hladnoća polako kuje u led, vjetar koji te pokušava otrgnuti i gurnuti u dubinu, izmučeni obrazi i užarene oči prijatelja, led na bradama, smrznuti prsti, pucketanje vatre, tiho mrmljanje pjesme, sićušne pukotine u stijeni koje pokazuju put, osjećaj bestežinskoga stanja, ceste, putovi, aerodromi, djeca, dom, posao, neprospavane noći, blato do koljena, kiša, pijavice, strah, hrabrost, naporni treninzi dan za danom, tulumarenje, luda jurnjava, sporo, tiho koračanje usamljenog putnika, uspjesi, veselje, žalost, razočarenje, smrt, težak rad bez odmora, izležavanje, topli dom, ljubav, opasnost, avanture…
Sve je to moj život. Put koji ne vodi nikamo drugamo nego na sljedeći put, a taj opet na sljedeće raskrižje. Bez kraja. Sloboda u najpotpunijem značenju te riječi. Osuđen sam na slobodu, tako sam slobodan da u mnoštvu ljudi koji me vole, i među onima koji za mene ne mare, ostajem sam. Sam sa svojim željama, snovima, nadama i sam na svom vječnom putu.”

Nejc Zaplotnik (Kranj, 16.04.1952.- Himalaja, 24.04.1983.), slovenski alpinist popeo se na Mont Everest 13.05.1979. godine zajedno sa Andrejom Štremfeljom u prvoj jugoslovenskoj ekspediciji. Njegovi usponi uvrstili su ga među legende slovenskog alpinizma.

U svojoj knjizi PUT piše o svom odrastanju na sutjeskama Kokre, o svojim putovanjima i avanturama, o promišljanjima, strahovima i strasti prema životu.

„… slobodu mi je pružao rad u polju, ispaša stoke i skitnja po sutjeskama Kokre. To je bio moj svijet, sve drugo bilo je nužno zlo što sam ga radio drugima za volju. Uvijek sam govorio da ću biti seljak kad odrastem.“

Nakon mnogih uspona i ekspedicija, 1983. godine, prilikom aklimatizacijskog uspona na Mansalu u Himalaji, poginuo je u ledenom odronu. Njegovo ovozemaljsko počivalište nalazi se nešto niže, na ledenjačkoj moreni.

Nakon čitanja ove knjige upoznat ćete ne samo Nejca, već ćete naučiti prepoznavati i neki novi dio sebe.

www.libricon.hr

Facebook komentari

komentara