Neki će odmah pomisliti kako se radi o grešci ili nasumičnom lupanju po tipkovnici dok je stvarano ime sela, istina je potpuno drugačija, selo s najdužim imenom u Europi, a najvjerojatnije i na svijetu Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch (kraće nazivano Llanfairpwll ili Llanfairpwllgwyngyll), nalazi se na otoku Angleseyu u Walesu, Velika Britanija. Selo broji nešto iznad 3000 stanovnika.

Točan broj slova u imenu sela je 58, mada velški lingvisti tvrde kako fonetski u imenu sela ima 51 slovo.

Značenje imena sela prevedeno s velškog jezika je:

Crkva svete Marije u dolini bijelih kestenova kod brzog vira crkve svetog  Tisilija sa crvenom pećinom“.  Originalni naziv sela mještani su tijekom 19. stoljeća promijenili s ciljem privlačenja većeg broja turista.

LlanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochFoto željezničke stanice Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch : Chris McKenna

I tako s domišljatim marketinškim trikom dobili smo selo s najdužim imenom u Europi a možda i na svijetu, pa nam je sada čekati tko će ih u dogledno vrijeme prestići s dužinom imena svog mjesta.

Klikom na ime sela u nastavku možete čuti kako se u originalu izgovara Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Facebook komentari

komentara